Икономист: Правителствените мерки намирисват на социализъм


Дата: 25/05, 09:48

снимка Булфото

Правителствените антикризисни мерки намирисват на социализъм. Те не борят инфлацията, а се мъчат да компенсират последствията от нея със закъснение. В мерките има хаос, но не и фокус, коментира пред Нова  нюз икономистът Мика Зайкова.

По думите й препоръката регулираните цени да имат двустепенна система - по-ниска цена и малко по-висока не е добра идея. "Това няма смисъл, защото на две стъпки от 2023 г. до 2025 г. ще изчезне регулирания пазар според Плана за възстановяване", обясни тя. И допълни, че не бива да се облага печалбата, която се влага за реконструкция.

"Можем да борим инфлацията с инвестиции в нови технологии. Харчовете трябва да спрат, иначе ще заколим бизнеса. Важните мерки или ги няма, или са отложени във времето. Инфлацията ще продължи да расте - войната раздели света на 2. От другата страна на света са суровините, а това ще повиши цените на метали, торове, зърно. Светът го чака глад, който може да застигне и нас", прогнозира Зайкова.

Според нея спадът на преведените пари от чужбина се дължи на инфлацията и зад граница. "С 2/3 са намалели приходите от българите в чужбина", посочи Зайкова. 

Според икономиста Агоп Каспарян по-голямата част от тях отиват за сметките и продуктите от малката потребителска кошница. "Мерките не са антикризисни, а компенсаторни. Те са половинчати и са насочени към определена група от хора - ще помогнат на по-заможните. Бизнесът залинява, защото разчита само на държавните помощи", смята той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ново протестно автошествие на енергетици и миньори днес
Дата: 29/03, 08:001 Коментар

Рачев къв Цънцарова: Мария, на пръсти сме в лятото като балерините
Дата: 29/03, 07:50

Голям пожар горя в центъра на Русе
Дата: 29/03, 07:392 Коментара

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 29/03, 07:30

Иван Янков е в неизвестност вече 18 дни
Дата: 29/03, 07:25

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия