Денков: Ще предложим кабинет, когато имаме подкрепа от минимум 121 депутати


Дата: 03/07, 18:42

Кадър БНТ 

Министър в оставка заяви кога ще бъдат в състояние да предложат нов кабинет.

Новият кабинет ще бъде предложен, когато има минимум 121 депутати, които подкрепят целите, задачите и начина на взимане на решения и отчитане на свършената работа. Това коментира в "Говори сега" по БНТ образователният министър в оставка и член на ръководството на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков.

"Ако ги няма, по-добре да ходим на избори. Аз не играя на тото в това отношение. Моята роля е, ако мога да помогна с нещо в този процес", заяви той.

Министърът коментира експулсирането на руските дипломати и обтегнатите отношения между София и Москва.

"Още с началото на войната се натрупаха няколко проблема и всичките бяха предизвикани от руска страна. Нека припомня как България беше обявена з вражеска държава, без да има причина за това, как беше спрян газът, въпреки че изпълнявахме стриктно договореностите, как беше обиждан премиерът на България".

Денков изрази неудовлетворение от отношението на посланик Митрофанова към страната ни.

А последният ултиматум, който беше поставен, показа, че посланик Митрофанова не се държи като дипломат. Това не са средства на дипломацията, а средства на натиск. Аз бих го дефинирал, че се държи като генерал-губернатор на губерния. В нормалните държавнически отношения би трябвало да има взаимоотношение и равнопоставеност.

Акад. Денков коментира резултатите от матурите тази година, като подчерта, че випуските тази година са първите, завършили по новата учебна програма. Освен това - тези ученици са най-засегнати от ковид - с почти три години онлайн обучение, пише Novini.bg.

"Беше много изкушаващо да се дадат по-лесни задачи и да се получат повече точки, но не е това същината. Същината е, че и учителите и децата трябва да се подготвят по-добре, за това, което ги очаква после. С колегите в министерството се бяхме разбрали да увеличат повече задачите с отворен отговор, които изискват повече мислене и да покажат изразяване на собствено мнение. Но все пак да бъде с мярка, за да не изненадаме и себе си, и децата. Мисля, че се получи."

Резултатите от матурите са сходни с миналогодишните, две или три точки не правят разлика, обобщи Денков. Подчерта разликата в успехите по български и математика в 7 и 10 клас - учениците изкарват средно 20 точки повече по български. На въпрос трябва ли да се промени учебното съдържание по математика, министърът отговори:

"За част от децата и техните родители се стига до момент на отчаяние, което е абсолютно неприемливо. Голяма част от проблемите са в учебниците, но чисто логически ние първо трябва да изчистим учебните програми. Вече завършихме прегледа на проблемите - къде точно, в кои класове и по кои предмети. Имам 121 доклада за различите предмети. В момента подготвяме обобщителен доклад който казва точно какви са основните проблеми това ще е основата за следващите 2-3 месеца да се нареди пасиансът как променяме програмите."За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Двама загинали и 25 ранени в катастрофи у нас за последното денонощие
Дата: 04/10, 08:51

Олимпийски шампиони и Футболист на Варна за 20-и век подкрепят Веселин Василев за кмет на район „Приморски“
Дата: 04/10, 08:33

Манолов, КТ “Подкрепа”: Миньорите няма да се откажат
Дата: 04/10, 08:32

Как да печелим от земеделската си земя по време на инфлация? Продайте, купете или отдайте под аренда сега
Дата: 04/10, 08:20

Експерт оправда шофьор след катастрофа с дрифт в София: Не е виновен, от кривите жълти павета е
Дата: 04/10, 08:103 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2023 | Пълна версия