НАП и КФН не откриха нарушения в "Нексо": Компанията не предлага услуги в България и не е финансирала партии


Дата: 31/01, 16:11

Кадър Нексо

Народните представители от Временната комисия "Нексо" изслушаха председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов и изпълнителния директор на НАП Борис Михайлов. По време на заседанието стана  ясно, че компанията "Нексо" няма лиценз и не предлага услугите си в страната ни. При проверките на фирмата не са констатирани финансирания на партии, но освен това в момента НАП проверява физически и юридически лица от компанията Ен Ди Ес ЕООД, предаде БГ он ер.

Председателят на КФН Бойко Атанасов обясни, че след направената проверка се е оказало, че "всички дружества "Нексо" нямат лиценз и никога не са имали лиценз в КФН, не са вписани в регистрите и никога не са били. Освен това, те не присъстват и в списъка на идентифицираните инвестиционни посредници, които имат право да осъществяват дейност на територията на страната чрез предоставяне на услуги и дейности", подчерта той.

Атанасов съобщи, че "през последните три години са получени 6 сигнала за фирми, свързани с компанията "Нексо". Три от тях са препратени за компетентност и евентуални проверки на БНБ, а един от тях е изпратен към НАП", уточни той. И отбеляза, че на територията на България и Естония не се предоставят тези услуги. По думите му "Нексо" ръководи дейността си на базата на законодателството на Англия и Уелс.

Атанасов е категоричен, че нямат информация дали от компанията са се срещали с представители на БНБ. Той посочи, че няма сигнали и запитвания относно дейността на дружеството "Нексо" от други регулатори. Той коментира и дали КФН има информация и данни за това дали "Нексо" са финансирали партии и политици: "Ние следим това, което се случва на капиталовия пазар, няма констатирани финансирания на партии и на определени лица. Не сме констатирали подобна дейност, било то чрез финансови инструменти - акции, облигации и други", категоричен е председателят на КФН.

Изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов уточни, че "относно "Нексо" има много фирми - "Нексо" AG; "Нексо" Service в Естония, не е изключено да има и още "Нексота", но нито едно не е регистрирано в България. В страната е работило дружеството Ен Ди Ес ЕООД и в него работят 571 служители. На фирмата сме направили 14 проверки и 4 ревизии. В целия период от време не се е установила незаконна дейност и нямаме никакви данни за тероризъм и ОПГ, няма констатирани финансирания на партии", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Михайлов коментира и какви мерки са предприети, след като от прокуратурата сa разкрили притеснителни данни за компанията "Нексо". "Започнахме проверка на множество юридически и физически лица след брифинга на прокуратурата по случая "Нексо", уточни той. Изпълнителният директор на НАП посочи, че проверката отнема повече време - срокът е 3 месеца. Той изрази съмнение, че може да се установят някакви нарушения след проверките. "По-скоро вероятно ще установим разлика в декларираните доходи и това, което притежават", прогнозира Михайлов. Той подчерта, че в страната и в ЕС няма регулации за дейности, свързани с криптовалути.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Простреляха мъж, опитал да прегази полицаи в Свиленград
Дата: 27/03, 14:20

Тревога във всички училища във Варна
Дата: 27/03, 14:12

Български лекарски съюз: Спрете агресията
Дата: 27/03, 14:00

Челен удар на пътя Пловдив - Стара Загора: Седмина са в болница
Дата: 27/03, 13:39

Катрин Галахър е била убита
Дата: 27/03, 13:28

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2023 | Пълна версия