Земеделци от Вълчи дол на протест срещу вноса на пшеница от Украйна


Дата: 31/03, 15:00

С плакати “Вносът от Украйна убива българското земеделие” и десет трактора, земеделци от Община Вълчи дол излязоха на протест срещу плановете за удължаване на безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна в Европейския съюз. Според тях по-ниските цени на вносната продукция правят родната продукция неконкурентноспособна и това ще доведе до фалит родните фермери. Към този час в събитието са се включили няколко от по-малките земеделски стопани в общината.

Акцията във Вълчи дол изпреварва планирания национален протест на бранша, който ще се проведе на 29, 30 и 31 март, като ще бъдат на четири гранични пункта с Румъния – при Видин, Русе, Силистра и Кардам.В желанието си да привлекат общественото внимание към проблема незабавно, фермери не са изчакали да получат и необходимите разрешения от институциите за провеждането му.

Според Националната асоциация на зърнопроизводителите земеделски стопани у нас са изправени пред реалната заплаха от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост. Оплакват се и от липса на пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури. Според зърнопроизводителите пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите, направени за тяхното производство, а складовете са пълни със залежала продукция. От НАЗ съобщават и за блокиране на местния пазар заради интензивния внос от Украйна.От организацията уточняват, че бъдещите им действия ще бъдат в координация със земеделските стопани от България, Румъния и Полша.

 

* публикация

 

 

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки."ВСИЧКИ ОБИЧАТ ГАРИ” - Световно известна топ комедия гостува в Бургас на 12.06 от 19 ч.
Дата: 30/05, 18:10

ИАГ: 5000 кандидат- ловци ще се подлагат на електронен тест
Дата: 30/05, 18:05

МВР: Убийството на Къро не е извършено от българска група
Дата: 30/05, 17:58

Денков се вбеси след въпроси за Радев: Той не може да ми казва какво да правя
Дата: 30/05, 17:554 Коментара

ДАНС коментира Лена Бориславова и Весела Чернева
Дата: 30/05, 17:453 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2023 | Пълна версия