Земеделци от Вълчи дол на протест срещу вноса на пшеница от Украйна


Дата: 31/03, 15:00

С плакати “Вносът от Украйна убива българското земеделие” и десет трактора, земеделци от Община Вълчи дол излязоха на протест срещу плановете за удължаване на безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна в Европейския съюз. Според тях по-ниските цени на вносната продукция правят родната продукция неконкурентноспособна и това ще доведе до фалит родните фермери. Към този час в събитието са се включили няколко от по-малките земеделски стопани в общината.

Акцията във Вълчи дол изпреварва планирания национален протест на бранша, който ще се проведе на 29, 30 и 31 март, като ще бъдат на четири гранични пункта с Румъния – при Видин, Русе, Силистра и Кардам.В желанието си да привлекат общественото внимание към проблема незабавно, фермери не са изчакали да получат и необходимите разрешения от институциите за провеждането му.

Според Националната асоциация на зърнопроизводителите земеделски стопани у нас са изправени пред реалната заплаха от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост. Оплакват се и от липса на пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури. Според зърнопроизводителите пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите, направени за тяхното производство, а складовете са пълни със залежала продукция. От НАЗ съобщават и за блокиране на местния пазар заради интензивния внос от Украйна.От организацията уточняват, че бъдещите им действия ще бъдат в координация със земеделските стопани от България, Румъния и Полша.

 

* публикация

 

 

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Полицията задържа семейство за отвличане на жена
Дата: 25/06, 18:22

Атанас Пеканов: Въвеждането на еврото ще се забави с поне година-две
Дата: 25/06, 18:22

Забраняват смесено ресто в лева и евро след влизане в еврозоната
Дата: 25/06, 18:11

Почина художникът Димитър Касабов
Дата: 25/06, 18:02

Фестивал на знанието събра умници от цяла България
Дата: 25/06, 17:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия