Отлагането – навик, който води до стрес, депресия и безсъние


Дата: 08/12, 00:30

Цигарите и телефоните - най-старата и най-новата зависимост

Тютюнопушенето се нарежда сред най-старите и най-трудните навици за отказване. А прекомерното застояване пред екраните пък вече е сред новите, „модерни“ навици. Има и една друга зависимост, за която сякаш по-рядко се говори и не се осъзнава като такава - отлагането.

Отлагането е капан, в който много от нас попадат. Отлагането често се бърка с мързел, но те са много различни. Мързелът предполага апатия, бездействие и нежелание за действие. Отлагането е активен процес – избирате да направите нещо по-лесно и по-приятно вместо задачата, която знаете, че трябва да направите и е по-важна.

„Това е самонараняване“, каза д-р Пиърс Стийл, професор по мотивационна психология в университета в Калгари . „Хората участват в този ирационален цикъл на хронично отлагане поради неспособност да управляват негативните настроения около дадена задача“ , смята и   д-р Фушиа Сироа, професор по психология в университета в Шефилд. „Отлагането е проблем с регулирането на емоциите, а не проблем с управлението на времето“, обяснява и  д-р Тим Пайкил , професор по психология и член на групата за изследване на отлагането в университета Карлтън в Отава. Този вреден навик има своите последици, както за психичното, така и за физическото здраве, допълват експертите.

Отлагането често води до бързане да се изпълнят задачите в последния момент, което предизвиква повишен стрес и тревожност. Отлагането може да подкопае самочувствието и самооценката, тъй като хората се възприемат като неспособни или безотговорни. Постоянното чувство за непълноценност пък може да доведе до  депресия, чувство на вина, неудовлетвореност или разочарование.

Отлагането на неизпълнени задължения причинява напрежение в личните и професионалните взаимоотношения. Те пораждат чувство за провал и отново се попада в капана на стреса и проблемите с психичното здраве. Отлагането може да попречи на хората да постигнат целите си, което води до намалено цялостно удовлетворение от живота.

 Хроничният стрес, свързан с отлагането, може да допринесе за физически здравословни проблеми -  безсъние, главоболие и стомашно-чревни проблеми, които допълнително да повлияят на психическото благополучие. Експертите препоръчват стратегии за управление на времето, поставяне на реалистични цели и разделяне на задачите на по-малки стъпки, за да се преодолее отлагането.

Спиране на цигарите - и това отлагаме

Отлагането като един съвременен лош навик всъщност води до отлагането на един от най-трудните навици - тютюнопушенето. Проучвания сочат, че хората, които отлагат решението си да спрат цигарите, изпитват повече стрес и негативни емоционални състояния.

Погрешно е да смятате, че ако просто намалите броя изпушени цигари на ден ще намалите значително и риска за здравето си. За да се случи това трябва напълно да ги спрете. За заклетите пушачи особено това се оказва не просто трудно, но и невъзможно. Един от съвременните подходи за справяне с този вреден навик е „намаляване на вредата“, при който освен намаления риск за здравето, се намаляват и неприятните „ефекти“ на цигарите като миризма, лош вкус и т.н.

Електроннните цигари и устройствата с нагряване на тютюн са доказан метод за намаляване на вредата от тютюнопушенето, но пушачите, които ги редуват с цигари може да започнат да пушат отново и дори да увеличат количеството. „Превключването“ между алтернативите и традиционните цигари може да предизвика обратен ефект, казва гръцкият кадриолог д-р Дмитри Рихтер, който е президент на Съвета по клинична практика на Европейското общество по кардиология, член на Европейското кардиологично дружество и член на Американската сърдечна асоциация.

„Защото така хората продължават да приемат и вредните катрани от цигарите. Аз препоръчвам хората да се опитат да направят промяната и да преминат изцяло на бездимни алтернативи. Това е естествен психологически процес – ако двойната употреба продължи прекалено дълго, хората в крайна сметка се връщат към цигарите и даже пушат повече отколкото са пушили преди“, обяснява още д-р Рихтер.

Не отлагайте отказването на цигарите, търсете начини да се справите с тази зависимост. Дали ще са бездимни алтернативи, никотин-заместваща терапия или психологическа помощ, важното е да не отлагате.

Увеличеното време пред екрана – „болестта“ на новото време

Друг навик, който вреди на физическото и менталното здраве е прекомерното застояване в онлайн среда.

Министерството на здравеопазването на САЩ (2022 г.) счита прекомерното време пред екрана (DST) за един от своите ключови национални „приоритети за подобряване на здравето“ и ключова „цел за превенция на заболявания“. Съвместно с Австралийското министерство на здравеопазването (2019) настоятелно съветва родителите да ограничат извънучилищната недомашна работа по преценка до максимум 2 часа на ден за деца на възраст 2-18 години. Много други държави също го разглеждат като здравен проблем. Трябва да слушаме тези основни световноизвестни официални позиции, а не интересните гласове на другите, казва д-р Арик Сигман.

Той подчертава силната връзка между екраното време и разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност/ADHD/.Увеличаването на „използването на социални медии, гледането на телевизия и видеоигрите е доказано, че са пряко свързани със симптомите на ADHD по време на юношеството“, според ново проучване в Nature journal Scientific Reports, на което д-р Арик Сигман е един от рецензентите. Изследователите предполагат, че по-високите нива на неограниченото време пред екрана „могат да попречат на процесите на неврологично развитие на подрастващите“.

Но тук отлагането може би ще свърши работа. Да отложим видеоигрите и да ги заменим с книга, да отложим чата в социалните медии и да излезем на разходка с приятели, да отложим разговорите по вайбър и да ги проведем на пикник в планината. 

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Горещо в неделя
Дата: 22/06, 22:33

Пиян предизвика катастрофа край Смолян, пострада жена
Дата: 22/06, 22:16

Белгия поведе още във втората минута на Румъния
Дата: 22/06, 22:06

Голям пожар в село край Девин
Дата: 22/06, 21:56

Сериозни опашки на Дунав мост
Дата: 22/06, 21:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия