Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие


Дата: 29/03, 01:00

Снимка Pixabay 

Гръцкият парламент отхвърли вота на недоверие, внесен от опозицията срещу оглавяваното от премиера Кириакос Мицотакис правителство на управляващата десноцентристка партия "Нова демокрация", съобщиха агенциите.

Искането за сваляне на кабиента беше подложено на гласуване след тридневни разисквания, започнали във вторник. То беше внесено от парламентарната група на опозиционната социалистическа партия ПАСОК на основание, че според социалистите правителството е манипулирало доказателства, свързани с най-голямата в историята на Гърция влакова катастрофа, станала в нощта срещу 1 март 2023 г. в прохода Темпе край Лариса, при която загинаха 57 души. Предложението за вот на недоверие, което беше внесено от председателя на ПАСОК Никос Андрулакис, беше подкрепено от 141 депутати, включително от тези на най-голямата опозиционна партия в парламента, лявата СИРИЗА, но те не стигнаха, за да може вотът да мине и в крайна сметка той беше отхвърлен със 159 гласа, предва БТА. 

Управляващата партия "Нова демокрация" разполага с мнозинство от 158 депутати в 300-местния парламент, поради което изходът от гласуването беше предизвестен. Опозицията не хранеше илюзии, че ще успее да свали правителството, но смяташе, че дебатите могат да повлияят на настроенията на гръцките избиратели преди предстоящите през юни избори за Европейски парламент.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Вигенин: Елена Йончева сгреши с ДПС
Дата: 27/04, 17:59

ИАРА и "Гранична полиция" иззеха мрежи за улов на калкан
Дата: 27/04, 17:36

Искат забрана на "Аз обичам България" заради въпрос
Дата: 27/04, 17:251 Коментар

БТВ предава: Сапьори обръщат с хастара ВИП ложата на мача "Левски" - ЦСКА
Дата: 27/04, 17:20

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 27/04, 17:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия