Започна се: Гръмотевична буря се стоварва близо до българската граница


Дата: 16/04, 16:05

Кадър Пиксабей, Метео Балканс

Времето на Балканите вече се разваля.

В Белград в момента вали дъжд с гръмотевици, макар температурата да е 24 градуса.

Дъжд вали и в Ниш на 50 километра от границата с България

Скоро промяната ще настъпи и в България. 

Вероятно още тази вечер ще започне да вали в крайните северозападни райони.

Синоптиците любители от Метео Балканс предупредиха кои райони ще са най-опасни след броени часове.

Червен код: 

Очакваме добре организирани гръмотевични бури. Клетките ще се развиват много бързо, като в зрялата си фаза ще носят интензивен дъжд и гръмотевична дейност, градушка и силни пориви на вятъра.

Някоя от клетките ще има по-голям потенциал, с по-ясно изразени явления, като по-едра градушка, ще има условия и за суперклетки.

Процесите ще останат активни и в тъмната част от срока на прогнозата, а на места в оградената част от страната ще има условия за акумулиране на по-големи количества валеж.


През следващите 48 часа синоптичната обстановка на Балканите ще се влошава. Причината е преминаващ през  полуострова средиземноморски циклон.

През нощта срещу сряда над по-голямата част от страната ще преобладава разкъсана облачност. По-значителна ще е тя над Западна и Северозападна България, като над тези райони ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Над Източна България и силен - с пориви до 90-100 км/час!

Минималните температури ще се повишат и ще са между плюс 12°С и плюс 18 °С. По-хладно ще се задържи само над котловинните от Западна и Централна България  – до 8-10°С.

През деня в сряда над Западна, Централна и Североизточна България ще се развива мощна купест-дъдждовна облачност. На изолирани райони валежите ще са интензивни, придружени  от гръмотевици, ще има условия и за градушки, а над районите с червен код - и от суперклетки. 

Вятърът над западните райони ще се ориентира от северозапад  и ще започне да нахлува студен въздух.В останалата част от страната вятърът ще се задържи от юг-югозапад и ще е до умерен. Границата между дъжд и сняг ще се снижи и през нощта срещу четвъртък ще е под 1300метра. 

Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 15°-18°C в северозападните райони. Доста по-високи – до  27°-32°C, в Югоизточна България.

Времето в София

През нощта срещу сряда от запад облачността ще се увеличи и на много места около полунощ ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще прониква по-студен въздух. Минималните температури ще са между 8-10°С, а максималните – около 18°С. През деня времето ще е предимно облачно с развитие на купрсто-дъждовна облачност. Очакват се валежи и гръмотевици. 

Времето по планините

На много места в Рило-Родопския масив и Централна България ще паднат значителни валежи от дъжд, като най-интензивни ще са явленията през нощта срещу четвъртък.

Бъдете внимателни! Повишава се рискът от свлачища и локални наводнения в Рило-Родопския масив!

През деня в сряда ще е предимно облачно със значителни валежи от дъжд. Над 1300-1500 метра валежите ще са и от сняг. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух, тогава и валежите ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°C, на 2000 метра - около 2°C.

Времето по Черноморието

През целя ден ще е облачно и дъждовно. Очакваме и гръмотевична дейност в следобедните часове. Ще духа умерен до временно силен вятър от югозапад. Очакват се и почти ураганни пориви на вятъра! След обяд ще започнат и валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 28°C и 30°C. Температурата на морската вода ще бъде около 12-13°C. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Времето на Балканите

През третия дни на новата седмица средиземноморски циклон ще окаже влияние на времето на Балканския полуостров.

Очакваните валежи на 17 и 18 април ще повишат значително нивата на подпочвените води, което ще засили риска и от активизиране на свлачища в  Северна Гърция и района на Рило-Родопския масив. Очакваните количества валежи на места ще надминат 50 -80/кв.м. Валежи от сняг се очакват в Динарските планини и Сърбия.

"Ще има места, на които може би ще има 50-60 литра на квадратен метър дъжд, а може би и повече. От сряда ще застудее. Още тази вечер над най-западните райони ще започне да превалява. В събота максималните температури на много места над 600-700 метра надморска височина ще бъдат едноцифрени, а в останалите части на страната ще са около 12-13 градуса", обясни по БТВ професор Рачев..



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Велики вторник! Добрите дела носят късмет цяла година
Дата: 30/04, 02:00

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 30/04, 01:50

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 30/04, 01:40

НСИ: Населението на България продължава да намалява и да застарява
Дата: 30/04, 01:35

На 30 април рожден ден има Васил Василев-Зуека
Дата: 30/04, 01:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия