Само за три месеца инспектори откриха над 55 000 трудови нарушения


Дата: 17/04, 11:16

снимка Булфото

Колосален брой нарушения са открили трудовите инспектори само за първите три месеца от годината. Общо са намерени 55 322 нарушения на трудовото законодателство при извършени почти 11 970 проверки в 11 300 предприятия с 579 280 работници и служители. Това съобщават от пресцентъра на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ). Нарушенията на разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са 28 772. По осъществяването на трудовите правоотношения са установени 26 249. 

Превенцията на недекларирания труд с акцент към работата без сключен трудов договор е във фокуса на проверките. Има 735 случая на работа без регистриран в Националната агенция за приходите трудов договор. През цялата година ще се извършват проверки за бърз контрол, специално насочени към законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, отбелязват от ГИТ. И напомнят, че инспекторите по труда имат правомощие да спират обекти, машини и съоръжения, когато установените нарушения пряко застрашават живота и здравето на работещите. От началото на годината тази мярка е приложена 118 пъти. Тя се използва с цел превенция на тежки трудови злополуки, а в някои случаи води и до спасяване на човешки живот. 

За първото тримесечие на 2024 г. са съставени 465 акта за установяване на административни нарушения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е над 4,4 млн. лв. Установените забавени трудови възнаграждения на работещите са над 2,8 млн. лв. Благодарение на инспекторите по труда за първите три месеца на 2024 г. са изплатени над 1,7 млн. лв. забавени възнаграждения, включително и суми за предишни периоди, информират още от ГИТ.

През месец февруари 2024 г. Главна инспекция по труда започна кампанията „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“ с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. Целта е на областно ниво заедно с представителите на социалните партньори и работодателите да се обсъди проблемът за трудовия травматизъм и да се повиши информираността за спазването на правилата за безопасност от страна на работодателите и работниците, припомнят от ГИТ. 

Броят на трудовите злополуки в страната се повишава. През миналата година в регистрите на ГИТ са вписани 440 инцидента, като при 65 от тях работниците са загубили живота си, каза преди дни в Бургас Екатерина Асенова, изпълнителен директор на институцията, съобщи БТА.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Блинкън и Мохамед бин Салман обсъдиха ситуацията в Газа
Дата: 30/04, 05:00

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 30/04, 04:40

Облаци и дъжд във вторник
Дата: 30/04, 04:00

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 30/04, 03:50

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 30/04, 03:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия