Ива Христова: Има риск от епидемия от коклюш през следващите седмици


Дата: 19/04, 20:15

Кадър БНТ

Риск от епидемия от коклюш има, ние сме в епидемична ситуация, тези случаи ще се увеличават. Това каза в "Още от деня" по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести доц. Ива Христова.

По думите ѝ почти половината от областите в страната вече са докладвали случаи на заболяването, а в следващите седмици вероятно ще бъдат обхванати и останалите области.

"Вече са над 250 случаите на коклюш у нас, 205 бяха до миналата седмица. Първите два случая са при бебета на един месец, т.е. преди времето за първата имунизация. Отделно на тази възраст децата са изключително беззащитни - имунната система много трудно работи. Децата трябва да се пазят, а хората в тяхното обкръжение да бъдат ваксинирани".

Двете починали бебета вероятно са заразени от някой възрастен около тях, при когото инфекцията е протекла безсимптомно, посочи доц. Христова.

"Боледуват основно учениците между 6 и 12-годишната възраст - между втората и третата имунизация. Боледуват обаче и техните родители, баби и дядовци. Различна е клиничната картина. Типично при неваксинираните ученици е много силен кашличен пристъп, който води до задух, изпъкване на очите и вените".

При бебетата няма подобна кашлица, но има задух и това се случва без вдигане на температура.

"Протича с невисока температура, започва с известна хрема, кашлица, отпадналост. Температурата преминава, но следва няколкоседмичен период на кашлица. Важно е, когато едно дете кашля повече от седмица, да не се чака, да се търси диагностика и лечение. А лечение има. това е бактериално заболяване и подлежи на лечение с антибиотици", обясни доц. Христова.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Апелативният съд във Варна остави в ареста чиновник, част от престъпна група, усвоявал обществени пари
Дата: 02/05, 18:07

Млада майка на бебе от Варна ще лежи в ареста за разпространение на наркотици
Дата: 02/05, 18:04

ЕРП-Север съобщи много добра новина за варненци
Дата: 02/05, 18:01

Ако искате да се разходите в неделя, в Аладжа манастир входът ще е свободен
Дата: 02/05, 17:45

Отиде си Венцeслав Антонов
Дата: 02/05, 17:411 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия