Радев брани "Боташ": Кирил Петков ни остави без газ, молеше се на Ердоган без успех


Дата: 20/04, 18:39

Булфото

Нека да е ясно, договорът допринася за енергийната диверсификация на България. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти във връзка с твърденията, които се правят за споразумението с компанията „Боташ“, цитира Морето и БТА.
 

„Той беше сключен в критични обстоятелства, когато кабинетът на Кирил Петков ни остави без газ, без интерконектор, без слотове, без търгове. Тогава Кирил Петков се молеше на турския президент за един единствен слот и то без успех“, заяви президентът.


По думите му, чрез договора са се създали възможности най-сетне България да се възползва от геостратегическото си положение и да печели от продажбата на газ от резервирания капацитет, а не само да транзитира.

Президентът повдигна въпроса защо при управлението на ПП-ДБ „Булгаргаз“ е довеждана почти до фалит, а в страната ни е идвал тръбен газ от една-единствена посока.
 

„За миналата година българската консумация на природен газ е била 2,7 млрд. куб. метра, а 1 млрд. куб. м. идват от Азербайджан. При положение че не е била използвана възможността чрез „Боташ“ да доставят втечнен газ, с какъв произход са останалите количества от 1,7 млрд. куб. м., през какви посредници са минали и защо, както и на каква цена?“, заяви президентът.


Президентът посочи, че договорът следва да бъде разглеждан всеобхватно и да се анализират всички тенденции на енергийния пазар и консумацията на газ в региона. С въвеждането на „енергийната вноска“ ПП-ДБ обаче дискредитираха страната ни като партньор и търговец в цяла Европа и тепърва ще трябва да се възстановява доверието. Ако не могат да се реализират амбициите България най-сетне да продава газ, то тогава нека договорът се преразгледа, но не да се изхожда от моментната картина на пазара, а да се гледа занапред и в регионален мащаб, призова Румен Радев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Баскетболният Черно море Тича не успя да стигне полуфинал
Дата: 03/05, 20:55

ВМА: Белете не само черупката на боядисаните яйца
Дата: 03/05, 20:44

Силен вятър спря самолет с близо 100 българи към Санторини
Дата: 03/05, 20:301 Коментар

Отец Сарян: Няма по-голямо спасение за човека от това да положи душата си от своя ближен
Дата: 03/05, 20:08

Трупа дебел сняг на Боровец и на Витоша
Дата: 03/05, 20:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия