В Германия побесняха: Русия обяви хуманиста Кант за "руския трофей, като цялата Калининградска област"


Дата: 23/04, 10:59

Кадър Уикипедия

В края на Втората световна война Кьонигсберг родното място на един от най-великите немски хуманисти и философи на Модерна Европа Иманюел Кант е завладян от СССР, а името му е сменено на Калининград, на комунистически функционер Михаил Калинин.

Останалото германско население е насилствено прогонено между 1947 и 1948 г.

Анексираната територия е населена със съветски граждани , предимно етнически руснаци.

Немският език е заменен с руски. През 1950 г. има 1 165 000 жители, което е само половината от предвоенното население.

От 1953 до 1962 г. на площада на победата се издига паметник на Сталин. През 1973 г. кметството е превърнато в Дом на съветите. 

За чужденци градът остава напълно затворен. Старият град не е възстановен, а руините на замъка Кьонигсберг са разрушени в края на 60-те години по лична заповед на Леонид Брежнев.

Преди дни губернаторът на Калининград обяви немският философ за "руски трофей, както всичко останало в Калининградска област".

Това предизвика бурни реакции в Германия. 

Олаф Шолц заяви, че президентът на Русия Владимир Путин няма право да се позовава на немския философ Имануел Кант в изказванията си, пише "Die Zeit", цитира "България он ер" и БТА.

На церемония по случай 300-годишнината от рождението на Кант канцлерът на Германия заяви, че агресивната война на Русия срещу Украйна противоречи на всички основни принципи на философа.

"Путин няма и най-малка причина да се позовава на Кант, но режимът на Путин все още се стреми да присвои Кант и работата му практически на всяка цена", смята канцлерът.

По думите му идеите на Кант за човешките права и човешкото достойнство, както и мислите му за войната и мира, не могат да се съчетаят с войната и с това, което Путин практикува в страната си.

"Руските атаки и разрушения в Украйна символизират желание за разрушение, което малцина от нас в Европа на XXI век биха сметнали за възможно заради неговия излишък", добави политикът.

По-рано губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов обяви, че Кант е "руски трофей, както всичко останало в Калининградска област".

В началото на годината Путин коментира, че сред философските писатели Николай Бердяев и Имануел Кант са му близки, припомня "Фокус".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Масов бой между тийнейджъри в Габрово
Дата: 04/05, 00:50

Грозни сцени след мач от Евролигата в Турция
Дата: 04/05, 00:36

4 май: Световен ден на „Междузвездни войни“
Дата: 04/05, 00:12

Пламен Гетов: Жика, знам, че гледаш Спартак от небето
Дата: 04/05, 00:01

На Велика събота се пекат козунаци и се боядисват яйца
Дата: 04/05, 00:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия