Възможна е национална епидемия, обяви доцент Кунчев


Дата: 23/04, 12:01

Снимка: Булфото

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев алармира, че броят на заразените с коклюш расте с всеки изминал ден. По думите му е възможно да се стигне до национална епидемия.

Магарешка кашлица тръшка наред ученици в страна. В София над 10 училища съобщиха за заразени паралелки. От началото на годината са регистрирани над 200 случая на заболели от коклюш, като през 2023 година са били едва 4, пише "Труд".

"Реалният брой заразени е драстично по-висок", посочи д-р Николай Христов, който следи зорко ситуацията с магарешката кашлица, цитиран от "Труд". По думите масово хората нямат пари за изследване. Коклюш се открива само с ПСР тест, който струва между 60 и 90 лв. в зависимост от ценоразписа на различните лаборатории.

Тестът представлява натривка от гърлен секрет, който обаче не се покрива от Здравната каса, а пациентът трябва да си заплати сам.

"И деца, и възрастни, кашлят жестоко, но не се тестват, защото е скъпо. Това води до другият обичаен проблем - поголовното изписване на антибиотици, без да е нужно. Коклюш обаче не се повлиява от антибиотик", посочи д-р Христов.

Той, както и мнозина негови колеги, настояват веднага да се сформира работна група за обсъждане на ваксинация срещу коклюш при бременните. Докторите дават за пример практиката в страните от Западна Европа.

В момента у нас имунизацията започва при бебетата след два месеца и така новородените са най-застрашени от разболяване. Сред останалите предложения на медиците е въвеждане на реимунизация при възрастните.

"Ваксина в последния триместър гарантира, че бебето ще се роди с антитела, предадени от майката. Така новородените няма да са в опасност, че някой ще ги зарази с коклюш", коментира д-р Христов, припомняйки трагичните смъртни случаи на бебета в Кюстендил през изминалите дни. Пеленачетата починаха заради усложнения от коклюш и са били твърде малки, за да им бъде поставена първата ваксина срещу магарешка кашлица.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Бой в центъра на Габрово, има пострадали
Дата: 03/05, 17:56

Историк: Повечето мощи са плод на фантазия на тогавашния и сегашния човек
Дата: 03/05, 17:421 Коментар

В Австрия задържаха българин, превозвал нелегални мигранти в преустроен автомобил
Дата: 03/05, 17:40

МВнР издаде две предупреждения за сънародниците ни в чужбина
Дата: 03/05, 17:29

Орбан: Европейските лидери си играят с огъня, като се включват в конфликта в Украйна
Дата: 03/05, 17:161 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия