Архитект: Разликата между бедните и богатите у нас намалява, но все още сме на ниво Латинска Америка


Дата: 26/04, 17:00

Редактор: Александър Дечев

Кадър: "Нова телевизия"

Архитектът Любо Георгиев сподели, че образованието е най-важното в борбата с бедността. Той коментира данните на НСИ, според които всеки пети българин живее с под 637 лева доход на месец.

"Аз не мисля, че ако направим безплатно висшето образование то ще повдигне качеството. Не мисля, че това е решение срещу бедността. Бих се вгледал в данните на НСИ от демографска гледна точка. Голяма част от бедните са от ромски произход, тоест там имаме сегрегация на бедност. Никой не се учудва от това нещо. Трябва да бъдат насочени усилия натам - тези хора, много често живеят в махали, в гета. Въпросът е как работят местните общини с тези гета. Има и добри примери в България, има и лоши примери. Друг един поглед и разрез върху тези данни от НСИ, е географското разпределение. Голямата концентрация на бедни е в местата, където има по-висок праг на бедност - София, Стара Загора. Това са хора, които дори в по-богат град и повече възможности за работа като София им е по-трудно да си намерят работа. Тук се връщаме към подготовката на хората, за това възможността им да имат някакво образование. Образованието е в основата на нещата. И то не толкова висшето, а началното и отношението, което децата приемат към себе си и към своя живот. Иначе се завъртаме в една концентрация на бедност, която съществува", категоричен бе той в предаването "Пресечна точка" по "Нова телевизия".

"В България разликата между богатите и бедните постепенно намалява, но все още е доста висока. Сравними сме по този показател с латиноамериканците.

Имаме и фактора сива икономика. Всеки познава около себе си хора, които взимат пари в плик. Според мен когато говорим за човешки живот, да вземем средностатистическото не е достатъчно. Ние трябва да мислим за тези, които са най-долу в скалата. Има практики, живот, начин на действие, в които ти в един момент влизаш в една спирала. Сетете се само за хората, които обикалят по кофите и децата, които те водят със себе си. Ако така си възпитан, защото не познаваш друго, няма как колкото и да си инициативен да се измъкнеш. Ти имаш нужда от помощ", смята Георгиев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Отиде си емблематичен български журналист и пътешественик
Дата: 07/05, 17:52

Освободената от поста областен управител на София Вяра Тодева ще става депутат
Дата: 07/05, 17:45

Битовите потребители ще получават ток на регулирани цени
Дата: 07/05, 17:40

Николина Чакърдъкова: Бях слаба и изнемощяла
Дата: 07/05, 17:23

Над 800 хиляди българи търсят сезонна работа в чужбина
Дата: 07/05, 17:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия