На 1 май стотици шофьори направиха голяма грешка с паркирането и получиха глоби във Варна


Дата: 02/05, 09:08

Гугъл мапс

"Синята зона“ на Варна не работи в почивните, празнични дни - 3, 4, 5 и 6 май. Това обаче не се отнася за органите на реда. Вчера – 1 май, десетки варненци успокоени, че зоната за краткосрочно паркиране в централната част на Варна не функционира заради празника, спираха неправилно и се сдобиха с фишове, предаде Varna24.bg.

Фишът се издава на собственика на МПС (чл. 186, ал. 3 от Закона за движение по пътищата). Първият екземпляр му се изпраща, а вторият и третият екземпляр остават за съхранение в службата за контрол. Към МПС се закрепва уведомление, в което се посочват мястото и времето на нарушението, моторното превозно средство, с което е извършено нарушението, нарушените разпоредби, размерът на глобата, срокът, сметката или мястото за доброволното ѝ заплащане. Закрепването на уведомлението се смята за връчване на фиша. След това човекът има 7-дневен срок да плати глобата доброволно. Ако не направи това, се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичния изпълнител.

Хипотетично собственикът може и да не види уведомлението върху автомобила си, обясняват юристи. То може да бъде взето от случаен минувач или да бъде повредено от дъжд, вятър и т.н. Така човекът може и да не научи за фиша. Затова законът предвижда той да получи екземпляр по пощата. След това процедурата е същата – право на възражение, съставя се акт, след това Наказателно постановление с размера на глобата. Ако водачът не е съгласен с наказанието, може да обжалва в съда.

Глобите за неправилно паркиране варират от 20 до 200 лв. Наказателните постановления, с които е наложена глоба до 50 лв., също подлежат на обжалване.

За да се си създавате главоболия по празниците, бъдете внимателни. От полицията във Варна съобщиха, че за Великденски празнични и почивни дни е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и улесняване на трафика.

За опазване на обществения ред и осъществяване на контрол на движението в дните с най-висока интензивност на трафика са мобилизирани всички екипи от униформения полицейски състав. За празничните дни ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, в които се очаква засилен поток от автомобили от и към Варна. До 21.00 часа на 6 май екипи на сектор "Пътна полиция“ ще дежурят на входно-изходните артерии на Варна.

Спазването на правилата за движение по пътищата ще се гарантира и чрез използването на автоматизираните системи за контрол на скоростта. В областта се предвиждат засилени полицейски проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества, управление на МПС без свидетелство за правоспособност и други.

В празничната нощ навръх Великден е предвидено полицейско присъствие в районите на всички църковни храмове и параклиси, където ще се провеждат богослужения.

Предвид плануваните пътувания на жителите на Варна и областта, служителите на реда ще следят да няма кражби в празните домове.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Състоянието на пострадалата при катастрофата с кола на НСО остава тежко
Дата: 17/05, 07:06

Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 17/05, 05:30

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 05:30

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 17/05, 05:00

До 22 градуса в петък
Дата: 17/05, 04:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия