Варненецът с две изкуствени сърца: Мечтая за трансплантация във Франция


Дата: 05/05, 10:18

кадър: Бтв

Мъж получи втори шанс за живот. На него му беше направена уникална операция преди около четири месеца от лекарите в болница „Света Екатерина“. Днес той вече мечтае за трансплантация на сърце във Франция.

Мартин Кожуклиев е от Варна, но от около четири години живее в София. Работи като ИТ в голяма болница, където поддържа всички компютри и системи в изправност, разказва Бтв. 

„По ирония на съдбата точно в тази болница ми откриха проблема със сърцето. Това стана през пролетта на 2021 г. В разгара на COVID-19 започнах да получавам необичайни за мен симптоми – като трудност при изкачването на стълби, задъхване, лесно се изморявах и забелязах, че не ми стига въздух. Необичайни неща за мен, защото водя активен начин на живот“, разказва в предаването „Тази събота и неделя“ мъжът с двете изкуствени сърца.

Отива за преглед при един от лекарите в болницата. Той установява, че сърцето му е уголемено и фракцията на изтласкване е на една трета от нормалното.

„Състоянието му беше много тежко – той не можеше да измине и няколко крачки, без да се измори. През повечето време лежеше. Минималните усилия, които полагаше, предизвикваха у него умора. Постоянно беше на венозни лекарства за подпомагане на съкращаването на сърцето“, разказва и проф. Димитър Петков от болница „Св. Екатерина“.

Лекарите поставят на Мартин две устройства, известни като изкуствено сърце – една на лявата и едно на дясната камера на сърцето.

„Оттогава постоянно нося една раница със себе си. Тя тежи около пет килограма. Тя поддържа двете ми изкуствени сърца“, пояснява Мартин.

„Това устройство представлява помпа, която се поставя предимно в лявата камера на сърцето. В изключително редки случаи, когото сърцето е отслабвало и в дясно, се поставя и на дясната камера. Това се прави за пръв път при напълно имплантирани на устройствата в тялото. Иначе, ние сме поставяли две устройства, но извън тялото“, обяснява проф. Петков.

Максималното време, което пациентът може да преживее с това устройство, е 15-16 години. Това според проф. Петков е напълно съпоставимо с една сърдечна трансплантация.

Мартин все пак ще се подложи на трансплантация, като той е решил тази операция да бъде направена във Франция. Разказва, че състоянието му е променливо след поставянето на двете изкуствени сърца, а той иска максимално бързо да се върне към активния си начин на живот.

„За съжаление, заради ниския брой донори в България, шансовете ми тази операция да се случи тук са много малки. Започнах да търся варианти в чужбина. Здравната каса би помогнала за самата операция и за лечението ми, но не поема разноските ми по престоя във Франция. При трансплантациите не може да се предвиди престоя, защото не е ясно кога ще има условия да се направи самата операция – може да е месец, може да е година“, споделя Мартин.  



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ограничено е движението по път I-5 Стара Загора - Казанлък
Дата: 18/05, 16:49

Конкурсът за избор на най-добрите хижи за 2024 г. започна
Дата: 18/05, 16:45

БАН засече земетресение в България в 0:50 часа
Дата: 18/05, 16:39

Председателят на СОС: Има виновни за Симеоновския лифт, ще научите имената
Дата: 18/05, 16:31

Рекордно количество контрабандни цигари задържаха на ГКПП "Кулата"
Дата: 18/05, 16:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия