Ген. Мутафчийски за пандемията: Преди намесата на политиците бяхме с най-ниска смъртност в света


Дата: 06/05, 08:48

Редактор: Александър Дечев

Кадър: "Нова телевизия"

Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски се върна назад във времето и коментира пандемията преди четири години. Тогава той бе ръководител на оперативния щаб за борба с ковид и всеки ден даваше брифинг с информация за случващото се.

"Много се надявам компетентните органи да са си взели поуки и да са готови за евентуално следващо такова предизвикателство и да се изучава достатъчно добре какво се е случило тогава. Наскоро гледах едно предаване за така наречения "испански грип", въпреки че той не е испански. То е потресаваща история. Това го гледах скоро преди около седмица и си казах - "Боже, каква къса памет имаме". Тогава беше абсолютно всичко непознато. Имаше една може би прекомерност. Никога не мога да намеря отговор на въпроса защо в Китай се действаше толкова прекомерно строго още веднага. Което според мен значеше, че има нещо недоизказано или нещо, което не знаем. И че трябва да бъдем наистина много радикални в мерките си. За първите месеци, докато действаше активно оперативния щаб, ние имаме най-ниска смъртност в света. Дори общата смъртност е намалена в България. Това е лесно проследимо в статистиката. След което вече когато настъпи разнобой, както се казва - намесиха се политиците, вече нещата станаха просто неуправляеми. И за съжаление ние излязохме от тази пандемия втори по смъртност в света, след Перу", каза той.

Генералът коментира и ниските нива на ваксинация у нас. "Сега се чудим какво става с коклюш, дай Боже, да не се се чудим какво ще стане с детски паралич. Много хора се разколебаха с ваксинациите поради непремерени изказвания в тези моменти. Но наблюдавайки статистиката, ми прави впечатление, че с всяка измината година спада ваксинацията, и то срещу такива смъртоносни заболявания, каквото е детския паралич, което е много фатално", заяви още медикът.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Лоши са условията за туризъм в планините
Дата: 19/05, 09:45

Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 19/05, 09:30

Млад българин загина при нелеп инцидент в Нидерландия
Дата: 19/05, 09:22

100 ухапани от кърлежи във Варна за 2 седмици
Дата: 19/05, 09:00

Мъжът, който откри Александър: Беше много далеч от показанията на полицаите и родителите
Дата: 19/05, 08:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия