Готвят голяма промяна в Първа лига


Дата: 08/05, 16:07

Булфото

Отборите в Първа лига остават 16, ще се разделя на шампионска четворка, втора четворка за бараж за Европа и последна осмица, дублиращите тимове на Ботев и ЦСКА ще играят във Втора лига, предаде БТА

Българските клубове внесоха предложения пред Българския футболен съюз (БФС) за промяна на футболния календар и структурата на първенствата в първа и втора дивизия, обявиха от централата след среща с отборите. 

От следващия сезон елитната дивизия ще бъде съставена от 16 отбора, като те ще се разделят на шампионска четворка, втора за определяне на отбор за бараж за евротурнирите и последна осмица, от която е възможно да изпаднат цели четири клуба. В първата и втората четворка ще се играе на разменено гостуване, като третият или четвъртият, в зависимост от развитието на турнира за Купата на България, ще играе бараж за Лигата на конференциите с лидера в следващата група – т.е. отборът на пето място.

Това ще бъде гласувано от Изпълнителния комитет на БФС, както и календарът за следващия сезон. Плановете са той да започне в седмицата след финала на европейското първенство по футбол, а краят на есенния дял ще настъпи в средата на месец декември. Пролетният полусезон ще започне в уикенда на 14-17 февруари, а на 31 май 2025 ще бъде изигран последният мач.

Втора лига също ще претърпи промени, като дублиращите отбори на ЦСКА-София и Ботев (Пловдив) ще попълнят групата до 20. От БФС разкриха, че е имало вариант за две групи от по 12 отбора, но предложението е било отхвърлено. Два клуба от Втора лига ще влизат директно в елита и други два ще играят бараж срещу отборите на 13-о и 14-о място в долната осмица в Първа лига.

„Беше важна и ползотворна среща за нас. Предложенията ще бъдат одобрени на Изпълкома. За нас бе важно да чуем клубовете, тъй като те са наши партньори. Еднолични решения няма да се взимат. Смятам, че бе ползотворна среща и за Професионалната лига, където клубовете също членуват. Смятам, че начертаният път ще бъде по-добър за всички нас“, заяви президентът на БФС Георги Иванов и добави, че клубовете няма да имат ограничения за чужденци, а вместо това ще бъдат стимулирани от БФС и Професионалната футболна лига (ПФЛ) да използват млади български футболисти.

„Смятам, че клубовете знаят, че могат да се обърнат винаги към двете институции. Ние сме тук, за да им помагаме, а не за да правим рестрикции, глоби и наказания. Тази среща беше за това и няма да е първата. Ще се виждаме регулярно, за да подобряваме нещата. След изборите трябва да работим с държавата, правителството, за да можем да подобрим самия продукт. 

„Бяха обсъждани теми за чужденците и телевизионните права. Знаете, че за телевизионните права има договор за още години. Тези процедури ще бъдат задействани, но на по-късен етап. Относно броя на чужденците – трябва да играят най-добрите. Отборите трябва да обърнат внимание на школите си и ние ще направим компенсаторна система за налагане на млади играчи“.

Президентът на БФС каза още, че броят на клубовете в елита няма да бъде намаляван, за да не бъдат „загубени футболни центрове“ в България. Той разкри, че е имало предложение Първа лига да бъде намалена до 12 отбора, но то е било прието само от пет клуба и съответно е било отхвърлено. Не на последно място, клубовете и БФС държат в баража за Лигата на конференциите да има мач между по-равностойни отбори, а не четвъртият и седмият. В зависимост от развитието на турнира за Купата на България, в мача ще се срещат третият или четвъртият в класирането срещу петия – лидерът от втората група.

„Повечето отбори искат 16 клуба, защото в противен случай ще се загубят центрове като Благоевград, Велико Търново, Пазарджик и други. Не искаме да се играе футбол на най-високо ниво само в три града. Имаше недоволство, че седмият играе срещу четвъртият с голяма разлика в точките. Съгласете се, че седмият, който има 40 точки, и четвъртият, който има 60, не са на едно ниво“, категоричен е Георги Иванов.

Друга точка за гласуване на Изпълкома ще бъдат паузите за национали, каквито във Втора лига на практика няма. Така от следващия сезон втората дивизия най-вероятно ще има кръгове и по време на международните мачове.

„Това бе една от най-интересните срещи в последните години. Работна среща, която беше далеч по-важна от високопарни теми и фрази“, заяви председателят на ПФЛ Атанас Караиванов.

„Направи ми изключително впечатление заинтересоваността на клубовете. Някои от тях бяха представени от по двама или трима души. Смятам, че беше изключително полезна среща, която възстанови голяма част от доверието на клубовете към БФС и между тях самите. Посочиха се пропуските и те видяха, че новият президент на БФС протяга ръка за взаимодействие с Лигата. В допълнение – няма нужда да се взимат еднолични решения. Хората, които ги взимат, са клубовете и Изпълнителният комитет на БФС“.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 20 май рожден ден има Александра Сърчаджиева
Дата: 20/05, 00:28

20 май 1570 г. - Картографът Абрахам Ортелий издава първия съвременен атлас
Дата: 20/05, 00:09

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 00:00

На 22 май в седем секции в Северна Македония ще има повторно гласуване на парламентарните избори
Дата: 19/05, 23:46

Дерменджиев: Нищо от планираното не ни се получаваше
Дата: 19/05, 23:301 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия