Държавата, общината и ВиК търсят решение за приключване проекта за нова канализация във Варна


Дата: 10/05, 15:27

Снимка: Пресцентър Община Варна

Държавата, Общината и ВиК дружеството да обединят усилията си и да дадат на гражданите ясна перспектива за приключване на мащабния проект за изграждане на ВиК инфраструктура във всички райони на Варна. За това се разбраха кметът Благомир Коцев, ръководителят на управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ Галина Симеонова и управителят на ВиК – Варна Веселин Русев, съобщават от пресцентъра на общината.

По думите на Симеонова множество обстоятелства като ковид-пандемията, войната в Украйна, инфлацията и смяната на правителства в България са прекъсвали доставките и са довели до забавяне в изпълнението на проекта. Подобна инвестиция се прави веднъж на 30-40 години, средствата от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни  фондове са осигурени и проектът ще бъде завършен, категорична беше тя. Към настоящия момент първата фаза на проекта е финализирана, а до края на месеца ще бъде подписан договорът за стартиране на неговата втора фаза, стана ясно по време на срещата. Условието на Брюксел е изпълнението да приключи преди края на програмния период 2024 – 2029 година, а именно до края на 2025 година.

За да не се загуби европейското финансиране, още през октомври тази година ще започне изграждането на два големи обекта във Варна, които за известен период ще създадат неудобства и затруднения в трафика. Става дума за входа на Варна от АМ „Хемус“ (кръстовището на „Двете кули“ ) и главния път към курортните комплекси – участък от бул. „Княз Борис I“. Началото на дейностите там се отлага с няколко месеца заради активния туристически сезон, след което темповете трябва да бъдат засилени, стана още ясно по време на срещата. Междувременно се очаква да приключат както ВиК-проектът, така и цялостното завършване на ул. „Арх. Манол Йорданов“ между Горна и Долна Трака и улиците „Девня“ и “Атанас Москов“, за да бъдат осигурени обходни маршрути във връзка с предстоящите ремонти.

Основният проблем във Варна не е мащабът на проектите, а липсата на комуникация, тяхното изпълнение и конкретни срокове за завършването им, коментира кметът Благомир Коцев. В тази връзка участниците в срещата са единодушни, че е необходима мащабна информационна кампания, както и срещи на място на проектантите, строителите и представителите на ВиК с живущите в засегнатите от ремонтните дейности райони. Това се отнася както за бизнес-зоните в периферията на града, така и за бившите вилни зони, където ВиК продължава да копае. Така ще се намали напрежението и недоволството сред гражданите и те ще се убедят, че проектите са изцяло в тяхна полза и не на последно място ще повишат значително цените на имотите им, коментираха участниците в срещата.

Ръководството на Общината изиска от ВиК на всеки обект да бъдат поставяни табели с конкретни срокове за завършване, както и навременна информация за гражданите за предстоящо затваряне на улици. Заместник-кметът по строителството и благоустройството Пламен Китипов беше категоричен, че администрацията ще следи стриктно за спазването на графиците, качеството на изпълнението и осигуряването на мерки за безопасност на обектите, където ВиК работи.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Петьо Блъсков: Кабинетът след изборите ще е за кратко
Дата: 20/05, 21:14

Таня Боева: Изпаднах в клинична за смърт. Цяло чудо е, че съм жива днес
Дата: 20/05, 21:021 Коментар

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 21:00

Акад. Румен Ралчев за катастрофата до Аксаково: Изключено е автомобилът на НСО да е бил неизправен
Дата: 20/05, 20:593 Коментара

Байдън за заповедта за арест на Нетаняху: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"
Дата: 20/05, 20:501 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия