Експерти: Глобалното затопляне влияе върху земетръсните процеси


Дата: 10/05, 21:00

снимка pexels

Промените в климата влияят върху сеизмичната активност, твърди екип от международни учени, цитиран от електронното издание Юрикалърт.

Когато специалистите се опитват да установят причина за земетресение, те често започват търсенето си в подземните слоеве. Дългогодишните сеизмични изследвания са показали, че сблъсъкът на тектонични плочи и движението на подземни разломи и пукнатини са основният фактор, който предизвиква трусове.

Научен екип, воден от изследователи от Масачузетския технологичен институт, обаче констатира, че метеорологични явления също могат да имат роля при предизвикването на земетресения. Сред учените има представители на Токийския и на Виенския университет.

В проучването, публикувано в изданието Science Advances, те обясняват, че периоди на обилни снеговалежи и дъждове вероятно са допринесли за множество земетресения в Северна Япония в последните няколко години. Според специалистите от Масачузетския технологичен институт това е първото изследване, което показва, че климатичните условия могат да предизвикат трусове.

"Виждаме, че снеговалежите и други натоварвания на повърхността, свързани с околната среда, влияят върху подземното налягане, а периодът на интензивните валежи е свързан с началото на множество земетресения", казва водещият автор на изследването Уилям Франк от  Масачузетския технологичен институт. "Така че климатът очевидно оказва влияние върху реакцията на земната повърхност, а част от нея са трусовете".

Новото проучване се фокусира върху поредица от земетресения на полуостров Ното в Япония. Екипът открива, че сеизмичната активност в региона е изненадващо синхронизирана с определени промени в подземното налягане и че те се влияят от сезонните модели на валежи от сняг и дъжд. Учените предполагат, че тази нова връзка между земетресенията и климата може да не е характерна само за Япония, а да играе роля в разтърсването на други части на света.

С поглед към бъдещето те прогнозират, че влиянието на климата върху земетресенията може да стане още по-силно изразено с глобалното затопляне.  

"Ако навлизаме в период на променящ се климат с по-екстремни валежи и очакваме преразпределение на водата в атмосферата, океаните и континентите, ще се промени начинът, по който се натоварва земната кора", отбелязва Франк. "Това със сигурност ще окаже влияние и е връзка, която бихме могли да проучим допълнително", пише БТА.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Таня Боева: Изпаднах в клинична за смърт. Цяло чудо е, че съм жива днес
Дата: 20/05, 21:02

Червено злато „събужда“ сърцето
Дата: 20/05, 21:00

Акад. Румен Ралчев за катастрофата до Аксаково: Изключено е автомобилът на НСО да е бил неизправен
Дата: 20/05, 20:59

Байдън за заповедта за арест на Нетаняху: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"
Дата: 20/05, 20:50

Полицията в Силистра залови извършител на жестоко убийство
Дата: 20/05, 20:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия