Марокански скакалци се насочват към друга част от България


Дата: 21/05, 21:00

Снимка Pixabay

Общини в област Кърджали са засегнати от мароканския скакалец. Нашествието се отправя към област Хасково, предупредиха земеделци в региона.

Над 20 000 декара са съсипани около Кърджали, съобщиха от областната управа. Най-тежко остава положението в община Черноочене. Там вредителите са се разпространили на площ от над 10 000 декара, като ликвидират наред всички растения по пътя си. Общинарите в Хасково предупредиха и своите аграри за опасността, която се задава към тях, предаде Bulgaria ON AIR.

Областната епизоотична комисия до дни трябва да реши дали да бъдат предприети незабавни растително защитни мерки срещу вредителя с авиационно третиране с препарат, тъй като пръскането с наземна техника не дава особени резултати. Общинските кметове трябва да подадат искане за възстановяване на извършените непредвидени разходи до Комисията по бедствията и авариите. Периодът за прилагане на мерките влиза в сила от днес до 15 юли.

Рояци марокански скакалец се наблюдават често след суха и топла зима. Последното нашествие в Кърджалийско бе преди повече от 10 г. Мароканският скакалец е типичен многояден неприятел, който поврежда почти всички културни растения. Икономическата опасност от вредната дейност на насекомото е огромна.

Обичайно този вид скакалци се срещат в Атлантическите острови, Португалия, Испания, Франция, Италия, а също и на Балканите. Скакалците от този вид могат да прелетят на не повече от 50-75 километра от мястото, където са се излюпили.

Видът намира благоприятни условия за снасяне на яйцата си и за развитие върху целинни и пустеещи земи, ливади, пасища и др. Напада почти всички културни растения, като предпочита тревистата растителност - житни, едногодишни и многогодишни бобови, зеленчукови, технически култури, ливадни треви и др. При липса на храна напада лозята, овощните култури, горските насаждения и др.

Експерти са категорични, че борбата с Мароканския скакалец трябва да бъде насочена срещу ларвите, тъй като те са концентрирани на малки площи, сравнително по-слабо подвижни са, по-чувствителни са на използваните препарати и по-лесно могат да бъдат унищожени.

След окрилянето, скакалците започват да прелитат на други местообитания и борбата се затруднява. При химичната борба с Мароканския скакалец се използват контактни инсектициди - органофосфорни, карбаматни, пиретроиди и др. При избор на инсектицид трябва да се имат предвид площите и културите, които ще бъдат третирани, като се прецени добре отровността и карантинния срок на използваните средства. В световен мащаб най-използвани за борба с Мароканския скакалец скакалците са препарати на база фипронил и фенитротион.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Българин пощури хотели, магазини и бензиностанции в Германия с хитра измама с евро
Дата: 03/06, 16:26

Сателитен модел показа зловеща Суперклетка над България: Удря с ледени орехи
Дата: 03/06, 16:19

Мъж преби жестоко майка си в апартамент в София, искаше да я коли с нож
Дата: 03/06, 16:151 Коментар

Мария от „Ергенът”: Майка ми ще ме гръмне, ако научи това
Дата: 03/06, 16:13

НАТО инвестира 380 милиарда долара тази година за отбрана на Европа
Дата: 03/06, 16:101 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия