FT: При война с Русия страните в ЕС ще има сериозни трудности с мобилизацията на нови войски


Дата: 26/06, 15:53

Булфото

Европейските страни от НАТО имат проблеми с набирането на нови войски и могат да се сблъскат с трудности при мобилизирането им в случай на конфликт с Русия. Това съобщава Financial Times, цитиран от "Фокус".

Този контингент, според изчисленията на изданието, трябва да е достатъчен за противодействие на руските въоръжени сили. В действителност обаче европейците ще се затруднят да привлекат повече от 300 000 допълнителни войници според новите отбранителни планове.

И дори да бъдат напълно вербувани, те ще изискват месеци подготовка. Изданието не обяснява необходимостта от мобилизирането на точно този брой хора, но през юли 2023 г. лидерите на страните от НАТО одобриха план за разполагане на 300 хиляди войници на източния фланг на Алианса в случай на конфликт.

Проблеми с недостига на кадри в армията изпитват по-специално Германия, Великобритания, Франция и Италия, отбелязва вестникът. Числеността на въоръжените сили на Германия е 180 хил. души, не й достигат поне още 20 хил. за изпълнение на задълженията в рамките на НАТО.

Обединеното кралство не е изпълнило годишните си цели за набиране на военни през последното десетилетие, а миналата година сухопътните сили на страната са намалели с 4000 души. Числеността на френските въоръжени сили е намаляла с над 16 хиляди души от 2014 г. насам, а италианската армия е намаляла с над 39 хиляди, уточнява FT.

Според анализатора на Европейския съвет за външни отношения Камил Гран планирането на отбраната в Европа не е широко разпространено, а това е довело до пропуски в процеса на набиране на персонал и ежегодни съкращения на въоръжените сили в повечето страни на континента.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Добри са условията за туризъм по планините
Дата: 29/06, 09:46

Деца счупиха над 80 паметни плочи в гробищата на Нова Загора
Дата: 29/06, 09:37

Здравословно хранене
Дата: 29/06, 09:30

Навършват се 40 години от вдигането на българския флаг на ветрохода „Калиакра“
Дата: 29/06, 09:24

Двама души са пострадали в пожари за изминалия ден у нас
Дата: 29/06, 09:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия