Специалист: Трудовият пазар у нас изпитва глад за над 260 000 работници, търсят се хора от Бангладеш


Дата: 28/06, 19:40

кадър Bulgaria ON AIR

268 000 работници не достигат в българския пазар на труда, но не се използва ресурса от мигранти, които се намират у нас.

"Търсим бангладешци, търсим непалци. Официалната цифра от Агенцията по заетостта от началото на 2024 г. е 268 хил. души, които са ни нужни. Направихме този анализ, защото пазарът на труда наистина е пресечната точка на живота и там се случва интеграцията, когато говорим за мигранти или бежанци. Българският пазар на труда наистина страда от недостиг, който вътрешното снабдяване не може да снабди. Бургас е на първо място, следвано от София. Преброяването през 2021 г. показва, че за последните 10 години 900 хил. души в е намаляло трудоспособното население", каза адвокатът от Центъра за правна помощ "Глас в България" Диана Радославова в студиото на "България сутрин".

Според нея е нужна промяна в системата за достъп на информация за мигриращите.

"Тук е мястото да напомним, че миграцията е нещо положително, тя е движещата сила на човешката история, тя е основата на икономиката в икономическия анализ се минава за кратка история за това как миграцията по принцип исторически е влияла в трудовия пазар на световно ниво. Ние нямаме балансирана политика върху това как миграцията може да бъде цялостно регулирана, така че да вземем ползите от нея", допълни Радославова за Bulgaria ON AIR.

"Голяма част от идващите като икономически имигранти са с доста високо образование. Тези, които идват от трети страни, са с доста по-високо образование от тези, които идват в ЕС. Когато говорим за бежанци, те са принудителни мигранти. При всичките поредици от избори миграцията единствено се дискутира в контекста на сигурност, на заплаха, на борба срещу нелегалната миграция", посочи адвокатът.

Най-големият проблем е интеграцията и там българският език е основна част, смята Радославова.

"Ако нямаме програма, субсидирана, ако нямаме подпомагане на работодателите както с осигуровки, но и с българския език, отново опираме до цялостния подход на интеграция. Голяма част на реформи беше извършена, но все още системата е много бюрократична. На работодателите основният проблем е процедурата. От друга страна достъпът откъде да намерят тези хора и цялата бюрократичност на системата. Информираността, подпомагането, ролята на синдикатите става все по-важна - тяхната видимост и мониторингът за условията на работа", коментира гостът.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Водещи демократи отхвърлиха призивите Байдън да бъде заменен
Дата: 01/07, 01:30

Тодор Коджейков отново е шеф на Авиоотряд 28
Дата: 01/07, 01:03

Испанците повториха рекорд на Русия
Дата: 01/07, 00:42

Унгария поема председателството на Съвета на ЕС
Дата: 01/07, 00:30

На 1 юли е голям български празник Свети Врач: Забрана да работят имат стотици хиляди българи
Дата: 01/07, 00:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия