По традиция днес Винарска изба „Варна” отбелязва професионалния си празник - Трифон Зарезан. Собствениците на избата – Григор Григоров и Цанко Станчев и технологът Тихомир Трифонов, зарязаха лозето, а след това посрещнаха гости от Варна и региона. Сред тях бяха съмишленици, културтрегери, приятели, партньори и представители на бизнеса, предимно от туристическия бранш.
Празникът е и своеобразен начин избата да представи вината от последната реколта, а след като прие многобройни и заслужени поздравления за добре свършена професионална работа и вдигна традиционните за този ден тостове, технологът Тихомир Трифонов разкри защо изба „Варна” продължава да е утвърдена и предпочитана марка на пазара.
- Г-н Трифонов, каква беше изминалата година за Винарска изба ВАРНА? Какви предизвикателства ви поднесе?
- Предизвикателствата пред винарната ни съпътстват от началото на нейното съществуване. Приемаме всяко ново такова като причина за нашето израстване и усъвършенстване като производител. Виното е традиционна и консервативна напитка. Производството се свежда до извличане на ароматния и вкусов потенциал на плода и запазването му в напитката. Всеки опит да се поднесе на консуматора продукт, контрастиращ на благородството, което носи виното, много често е силно рисков. От категорично отхвърляне, до безмерна приемственост. Виното е подвластно на модни течения, но само между отделните сортове. Като пример мога да посоча вино Траминер, което присъстваше на всяка трета маса в ресторантите. Сега този сорт е позабравен. За сметка на това, Совиньон блан бележи непрекъснат ръст на консумация.
Радвам се, че клиентите постоянно експериментират с вкусовете си, търсят нови сортове, не винаги те са от ароматните и откриват превъзходни кулинарни комбинации между вино и храна. Така са открити Ризлинг, Пино Гри, Гренаш.
- Как се отразиха климатичните условия на продукцията?
- Всички говорим за климатичните промени. С всяка изминала година, ние отчитаме тези изменения. Тяхната проява е във все по-намаляваща зимна влагозапасеност, заедно с липсата на дъжд във време на вегетация на растението, до увеличаване на средните летни температури. Интересен факт е, че дъждовете идват от запад на изток, но до нас почти никога не достигат. Комбинацията от тези фактори ни води до стремежа да търсим нестандартни решения, като излезем от традиционните агротехнически мероприятия. В лозята си имаме изградена поливна система, която ни позволява да комбинираме храненето на растението с неговото водно съдържание в подходяща комбинация. Заедно с балансирането на зелената листна маса на растението успяваме да изведем зрелостта на плода до небходимите ни технологични качества.
- Кое е виното на 2024-та?
- Традиционно най-силен интерес има към Совиньон блан и той е с най-висок темп на реализация. Но, реколтите не са константа. И най-малката динамика на климатичните условия е предпоставка за разлика в развитието на отделните сортове. Тази реколта беше за Пино Гри.
- Кои са предпочитаните в вина от вашите клиенти?
- Ризлинг, Пино Гри, Совиньон блан, както и розетата от Пино Ноар – „Blush” и от Санджовезе са тези, които са традиционните за нас асортименти и към които има най-висок интерес.
- Имаше ли вино, с което изненадахте почитателите си?
- Виното на годината е Пино Гри.
- Към какво ще се стремите през 2025 година, за да продължите да сте актуални на пазара?
- Нашето желание е да запазим нивото на качество, което постигнали, да опитаме да отговорим на очакванията на клиента като се опитаме да задържим цените на фона на всеобщата инфлация на суровини и материали. Да поддържаме неголям асортимент от вина, но с отчетливи характеристики помежду им.
- Вашият тост за Трифон Зарезан?
- Вече съм убеден, че виното е напитката, най-близо до хората. Виното е един от малкото хранителни продукти, които са запазени през вековете без трансформация. Виното е най-старата алкохолна напитка, като страстта към нея, е заложена генетично в българина. Не губете страстта към виното!
---
За контакти:
АДРЕС
Варна, с. Генерал Кантарджиево
ТЕЛЕФОНИ
тел. магазин: +359 897 009 594;
търговски представител: +359 882 434 345;
тел: +359 88 7574148
sales@varnawinery.eu
office@varnawinery.eu
За резервации на винени дегустации:
winetasting@varnawinery.com
*публикация
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
3,8 млрд. лева за пенсии през първите два месеца на 2025 г.
Дата: 20/03, 09:59
Каракачанов: Задължителна казарма за всички, а неграмотните да служат двойно повече
Дата: 20/03, 09:59
Във Варна отбелязват месеца на франкофонията с редица инициативи
Дата: 20/03, 09:57
Извънредно по БТВ: Проф. Рачев със стряскаща прогноза за пролетта
Дата: 20/03, 09:56
Надежда Нейнски: Не допускам републиканската партия да оттегли Имамоглу, той ще се бори
Дата: 20/03, 09:43