ВМС се включиха в издирването на детето, което морето погълна във Варна. Спасителите: Направихме всичко възможно! Защо хората влизат на червен флаг?


Дата: 14/08, 08:09

Редактор: Виолета Иванова

e-mail: violeta_ivanova_petel.bg@abv.bg

Военнноморските сили се включиха в издирването на 14-годишното момиче, което вчера бе погълнато от бурното море на Централния плаж във Варна. На мястото вече са водолази, които ще търсят детето.

Дирон Ръсовски, отговорник за спасителите в морската столица, коментира ситуацията пред камерата на "Нова телевизия". Близки на детето казват, че спасителите са закъснели в реакцията си.

"Спасителите направиха това, което е по силите им, защото виждате колко е бурно морето. Те се хванаха за ръка да могат да удържат тоя напън на вълните и с крака да тралят дъното в продължение на 15-20 минути, защото сам човек не може да издържи срещу вълната, колкото и да е силен. Цял ден имаше проблеми по целия плаж - отляво, отдясно имаше хора, които викаха. Никой не се съобразяваше с флага, който беше червен. Някои директно казват на спасителя да си гледа работата, други излизат замалко и спасителя като се обърне и пак влизат във водата. Не виждам защо трябва хората да влизат при червен флаг в морето и после някой друг да им е виновен. Когато пресичаш на червено в светофара знаеш, че носиш някакъв риск", каза той.

"Това, което могат да направят спасителите, е единствено да извикат и да помолят хората да излязат. Но те не винаги го правят. Всеки си казва - аз съм тука на почивка замалко, аз мога да плувам... А това, че покрай него влизат още десетки хора, не може да се разбере на практика кой от всички може да плува, кой не може да плува. Малки деца като тези са оставени без надзор, без родители. Родителите се появиха около час и половина след инцидента. Тук имаше много хора постоянно. Тези деца са били без придружител. Сега и да дойдете след 2 часа ще видите как цялото море ще е пълно с хора", коментира още Ръсовски.

Репортерката Велина Сашева разкри, че докато момичето е махало за помощ спасителите са спасявали друго дете. "Затова е сложено червено, за да не влиза никой, а не да влизязат хора и после на този си помогнал, на онзи си помогнал. Не може да се помогне на всички. Спасителите и те са някакви хора с ограничени възможности. Те не са Батман или Супермен. Не могат да помогнат на всички, които са решили, че правилата не важат за тях. За този плаж отговарят 26 спасители, в конкретния район са 6. Спасителите вече не могат да помогнат в издирването. Те са на брега и трябва да обезопасяват, трябва да казват и да се молят на на хората да не влизат във водата. Днес флагът ще е червен. Дори да падне вълната ще излезе мъртво вълнение. Призовавам хората да се къпят на душовете вместо да рискуват, защото проблемите и нещастията стават много бързо", завърши той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Европарламентът гласува Брекзит
Дата: 29/01, 07:34

Имате бизнес пътуване до Варна? Хотел "Елеганс" в центъра е перфектният ви избор на локация
Дата: 29/01, 07:28

Виктор и Ади се заливат от смях след кражба на шахта с бебешка количка във Варна
Дата: 29/01, 07:27

Трус люля Албания
Дата: 29/01, 07:20

Температурни аномалии в началото на февруари
Дата: 29/01, 07:17

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия