Облекчават процедурата за лечение на деца в чужбина и осигуряването на лекарства


Дата: 23/08, 19:05

Снимка Булфото

Процедурата за лечение на деца в чужбина и осигуряването на лекарства се облекчава. Това се предвижда в проект за промени в Наредба за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1 а и 3 от Закона за здравето, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, съобщиха от пресслужбата на МЗ, предаде Дарик.



Предложенията са разработени съвместно с представители на НЗОК, на родители на деца с онкохематологични заболявания и на представители на лечебните заведения, в които тези деца се лекуват.

В момента извършването на трансплантация на органи и хемопоетични стволови клетки в чужбина може да бъде финансирано само в държави от ЕС, Европейското икономическо пространство, в Швейцария или в държави, с които България има сключен договор. МЗ предлага това ограничение да отпадне и в случаите, когато трансплантация не може да бъде извършена в България, такава да бъде финансирана в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина.

Заради констатирани затруднения на родителите при попълване на декларации за наличие на дарителски сметки и ползването им, МЗ предлага премахване на това изискване.

За да бъдат облекчени родителите при подаване на заявление за лечение, се предлагат промени, с които ясно се регламентират съдържанието на декларациите и документите към заявлението. От МЗ предлагат промяна и по отношение на навременното осигуряване на необходимите за лечението на деца у нас лекарствени продукти, включително и за деца с онкологични заболявания, и медицински изделия, които не се заплащат от НЗОК.

В проекта се предвижда заявителят или негов представител да може да упълномощава съответната болница да го представлява в процедурата по подаване на заявлението. Като резултат ще отпадне ангажиментът на родителите с документацията, а процедурата ще се провежда на ниво болница - НЗОК. Предвиждат се и облекчаване на режима и съкращаване на сроковете както за разглеждане и одобрение от НЗОК на заявленията, така и за издаване на съответния административен акт.

В проекта се регламентира и осигуряването на неразрешени лекарствени продукти, като целта е да бъде гарантирано бързото и ефективно лечение с тях при липса на друга терапевтична алтернатива.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



2,5% от БВП да отиват за отбрана, поиска адм. Емил Ефтимов
Дата: 28/03, 16:161 Коментар

ЕVN предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли
Дата: 28/03, 16:13

Рокада в ръководството на bTV
Дата: 28/03, 16:06

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 16:00

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 16:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия