Александър Йорданов за конфликта Турция-Сирия: Необходима е дипломация и политическо самообладание. Никой не иска да подпали световна война


Дата: 14/10, 08:52

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

 

Евродепутатът Александър Йорданов направи ексклузивен коментар на тежкия военен конфликт между Турция и Сирия.

"Още миналата седмица на 9 октомври в Европарламента върховният представител на ЕС Федерика Могерини разясни, че проблемът е в последиците от военните действия, които могат да бъдат хуманитарни, военни, политически и стратегически. Очертава се ситуация, която ще бъде сложна за решение. След победата над "Ислямска държава" кюрдите, които са фактор в тази победа, искат да реализират своя национален идеал. За милиардите, които се дават за спиране на бежанците, има една грешна представа - че се дават на Ердоган или Турция. Не, те се дават на международни хуманитарни органицации, които се грижат за проблема с бежанците. От една страна Турция иска да защити своите граници и е в правото си. Тя не може да позволи да има едни постоянни въоръжени групировки на границата й. От друга страна имаме интересите на кюрдите, които, на базата на тази своя борба срещу "Ислямска държава", искат да реализират своята национална идея. Но веднага ви обръщам мнимание, че в основата на кюрдската борба е една партия, която е социалистическо-националистическа. Тяхната национална идея им е от 100 години обещана, но не се реализира. Тази организация на кюрдите - ПКК, тя в някои европейски държави нормално развива дори дейност, но в Турция е извън закона. Забранена е в Турция, Германия, Франция, Литва, ЕСтония, Словения и други", каза Йорданов.

"Днес има среща на външните министри на държавите от Европейския съюз. Сега е моментът да се покаже солидарността на практика. Не само в призива към Турция да спре незабавно военната операция, но и солидарност за евентуалните последици към това, което вече се е случило. Във всички случаи ние, като държава  гранична с Турция, не трябва да бъдем основният дразнител на сегашната власт в Турция. Необходима е повече дипломация и запазване на политическо самообладание. Реакцията е повече политика, повече дипломация, другото е да подпалваме световна война. Това никой не го иска. Не трябва сега в резултат на тази ситуация да се преобръщат представите и да се забравя първоизточника на целия този конфликт - а това са отношенията вътре в тази Сирия, и това, че в Дамаск продължава да стои един политик-диктатор, който е първата причина за случващото се там в последните години. Конфликтът може да се реши само с преговори. Друг вариант европейските политици не могат да измислят, дори САЩ и Русия са стресирани от случващото се там", каза още Йорданов.

"В този регион има вкарано огромно количество оръжия. Храна може да няма, но оръжия има. В Сирия всеки дом е бункер. Турция няма да допусне бежанците да тръгнат към Европа, защото това ще означава крах за тяхната идея да станат някой ден част от европейското семейство", завърши варненският евродепутат.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Обръщат с хастара Билла, Лидл, Кауфланд и пазарите за козунаци, яйца и агнешко за Великден
Дата: 24/04, 10:52

Георги Тахов вече официално е служебен министър на земеделието
Дата: 24/04, 10:50

Факелно шествие във Варна по повод 109 години от арменския геноцид
Дата: 24/04, 10:39

Разделиха ли се с Жорж? Емилия проговори
Дата: 24/04, 10:32

В Русия арестуваха дясната ръка на Шойгу - зам. министъра на отбраната Тимур Иванов
Дата: 24/04, 10:281 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия