НАСА взриви най-големия резервоар за ракетно гориво в света


Дата: 12/12, 02:15

profit.bg

Понякога от НАСА взривяват ракети нарочно, в името на науката.

Подобен случай имаше и на 5 декември, когато инженери подложиха копие на най-големия горивен резеровар в света, който е част от системата за извеждане в космоса на НАСА, на огромно налягане, което буквално го проби.

Целта беше да се установи каква е неговата издръжливост.

Администраторът на НАСА Джим Брайденстайн пък сподели видеото в Twitter.

 

Jim Bridenstine@JimBridenstine

Success! Engineers @NASA_Marshall tested the @NASA_SLS liquid hydrogen test article tank to failure – the tank withstood more than 260% of expected flight loads before buckling and rupturing! MORE: https://go.nasa.gov/2OV8BEX 

Embedded video

5,932

Twitter Ads info and privacy

1,419 people are talking about this

 

 

 

Изпитанието, което е осъществено в космическия център „Маршал“ в Хънтсвил, Алабама, е поредната важна стъпка от програмата Артемида на НАСА.

Тя има за цел да изпрати хора обратно на луната до 2024 г., в това число и първата жена, която ще се стъпи на лунната повърхност.

Резервоарът преди това е подложен на всевъзможни други тестове, които според НАСА "симулират напрежението по време на излитане и полет", преди инженерите да пробият огромна дупка от едната му страна.

Резервоарът се взривява, след като е поел над 260% от "очакваното полетно натоварване" за период от пет часа, информира Mashable.

NASA и Boeing са следили всеки аспект на ракетата по време на теста, използвайки "хиляди сензори", както и високоскоростни камери, и микрофони.

Резервоарът, който е произведен в съоръжението на НАСА в Ню Орлиънс, е с височина от близо 40 м, диаметър от 8.4 м и може да побере 537 000 галона (2 032 тона) "супер охладен течен водород."

Резервоарът е част от първата степен на ракетата, а целта му е да захранва четирите двигателя RS-25, които се използват за осемминутното достигане до орбита при скорост от над 27 000 км/ч."

След като бъде построена, първата степен на ракетата ще е с височина от 64 метра. Това ще е най-голямата ракета на НАСА от времето на ракерите Сатурн V, които бяха част от програмата Аполо. 

В понеделник, само няколко дни след проведения тест, Брайденстайн всъщност посети съоръжението на НАСА в Ню Орлиънс, за да представи първата степен на ракетата, която ще бъде използвана за първата мисия от Артемида.

 

NASA HQ PHOTO@nasahqphoto

Today @NASA Administrator @JimBridenstine unveiled the assembled rocket core stage for @NASA_SLS that will help power the first mission to the Moon. Check out images from the event at our Michoud Assembly Facility: https://flic.kr/s/aHsmJUW9JW 

View image on Twitter

1,229

Twitter Ads info and privacy

192 people are talking about this

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини
Дата: 27/04, 00:42

Дъжд и гръмотевици на места в събота
Дата: 27/04, 00:24

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 27/04, 00:10

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 27/04, 00:10

6 милиарда долара военна помощ за Украйна, обявиха от Вашингтон
Дата: 27/04, 00:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия