Националният здравен институт на Италия: Само 3-ма души от починалите в Италия не са имали предишни заболявания


Дата: 26/03, 10:22

Към 18 март само 3-ма души от починалите с коронавирус в Италия не са били с открити преди това предишни заболявания, сочи изследване на Националния здравен институт на Италия, предаде Блумбърг. (виж в статият в оригинал https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says)

Ясно е, че повече от 99% от смъртните случаи на коронавирус в Италия са хора, страдащи от предишни сериозни заболявания, показва проучване на националния здравен институт на страната.

Правителството на премиера Джузепе Конте преценява дали да разшири националното блокиране след началото на април, съобщават италианските медии. 

Новото проучване би могло да даде представа защо смъртността на Италия при около 8% от всички заразени хора е по-висока, отколкото в други страни.

Базираният в Рим институт е проверил медицински записи на около 18% от смъртните случаи на коронавирус в страната, като е констатирал, че само 3 жертви или 0,8% от общия брой починали няма предишна патология.

Почти половината от жертвите страдат от поне три предходни заболявания, а около една четвърт са имали едно или две предишни състояния.

Повече от 75% са имали високо кръвно налягане, около 35% са имали диабет, а трети са страдали от сърдечни заболявания.

Средната възраст на починалите от вируса в Италия е 79,5 години. 

Всички жертви на Италия под 40 години са мъже със сериозни съществуващи заболявания.

Има предположения, че Италия може да подценява реалния брой заразени с коронавирус, понеже тества само пациенти, проявяващи симптоми. Според фондацията GIMBE около 100 000 италианци са се заразили с вируса. Това би върнало смъртността на страната по-близо до средната стойност от около 2%.


Новият коронавирус може да зарази хора от всички възрасти, но възрастните са по-уязвими заради намалялата с възрастта имунна система.

В Италия 85,6 процента от починалите са над 70 години, сочи последният доклад на Националния здравен институт (ISS).

Италия заема челно място в света брой възрастни жители.

23 процента от италианците са над 65 години. Страната има най-старо население в света след Япония - и наблюдателите смятат, че разпределението на възрастта също би могло да изиграе роля за повишаване на смъртността.

Друг възможен фактор е самата здравна система на Италия, която осигурява универсално покритие и до голяма степен е безплатна.

"Имаме много възрастни хора с многобройни заболявания, които успяха да живеят по-дълго благодарение на обширните грижи, но тези хора са по-крехки от другите", каза Масимо Гали пред "Ал джазира", шеф на инфекциозното отделение в болницата в Милано и добави, че много от починалите пациенти в болнита Сако, вече са имали други сериозни заболявания.

Според последния доклад, проследяващ профила на жертвите на COVID-19, 48 процента от починалите са имали средно три съществуващи заболявания.

Експертите посочиха и „социалната контактна матрица“ на Италия като друга възможна причина за броя на починалите в Италия, макар и косвена.

"Възрастните италианци, въпреки че повечето от тях живеят сами, не са изолирани. Животът им се характеризира с много по-интензивно взаимодействие с техните деца и по-младо население в сравнение с други страни", каза Линда Лора Сабадини (на снимката) , директор на италианския Национален статистически институт

"Когато се случи такъв външен шок (като коронавирусната епидемия), важно е тези взаимодействия да намалят, като по този начин изолирането на възрастните хора трябва незабавно да бъде приоритет."



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Акад. Денков: Дневният ред на обществото зависи от Румен Радев
Дата: 29/03, 12:31

Катастрофа с жертва край Костенец
Дата: 29/03, 12:10

По 150 лева на месец за храна дават на 650 хиляди българи
Дата: 29/03, 12:10

Всички пътуващи към Гърция да чуят МВР какво ги чака на границата
Дата: 29/03, 11:581 Коментар

Габриел: Не трябва да има безвремие, но това не означава да бъдат претупвани нещата
Дата: 29/03, 11:561 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия