Адвокат: Заплатата не намалява, ако работите от вкъщи, а само ако работното време е съкратено


Дата: 27/03, 19:19

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

В настоящата ситуация вероятно редица бизнеси ще са изправени пред невъзможността да упражняват дейността си, така че съществуват няколко хипотези от кодекса на труда, които дават право на работодателите да прекратят трудовите правоотношения. Това биха могли да бъдат съкращавания на щат, намаляване обема на работата и др. Работодателят дължи предизвестие, както и обезщетения за оставане без работа, обясни адвокат Зоя Тодорова по Нова тв.

При ситуация на извънредно положение с новия закон се допусна възможност работодателят да задължи служителите си да работят от вкъщи. Зависи вече колко е работното време, ако е намалено, може и заплащането да е намалено. Но работата от вкъщи не предполага заплатата ни да бъде намалена, поясни адвокатката. 

Нямаме дефиниция за бедствие, но имаме закон за защита при бедствията. Пандемията може да се смята за бедствие. Ако служителят е възпрепятстван да отиде на работа, по закон се дъли обезщетение, но случаят не е посочен като такъв. 

Могат да ни принудят обаче да минем в неплатен отпуск, когато се остане без работа за повече от 5 работни дни. Сега има допълнителни права на работодателя ако той е принуден да спре дейността на определени служители, може да ги принуди да използват натпупания си годишен отпуск. 

След изтичане на извънредното положение няма да можем да почиваме до края на годината и дано това да е единственият проблем. 

Единствените допълнителни права за по-възрастните работещи над 60 години, е правото да ползват платен или неплатен годишен отпуск и работодателят трябва да се съгласи.

Защитата за бременните не пада. Те могат да бъдат съкратени, ако работодателят съкрати цялостната си дейност. С тях се случва това, което и с останалите. Винаги може да се сигнализира инспекцията по труда и да се потърси съдебна защита, ако работодателят не спазва изискванията, уточни гостенката в студиото. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 16:00

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 16:00

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 16:00

Мъж опита да нахлуе в Президентството
Дата: 28/03, 15:51

Бившето ШЗО в Плевен направи ден на отворени врати
Дата: 28/03, 15:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия