Последни часове до отмяната на карантината в Банско


Дата: 29/03, 08:10

Нова тв

снимка: Булфото

Текат последните часове на обявената изолация

В Банско броят часовете до отмяната на пълната карантина. В последните часове на 14-дневната изолация вече гледа към големите предизвикателства, които предстоят - пред бизнеса, пред местната власт и пред хората.

Отсега е ясно, че на никой няма да му е лесно, защото машината, спряла за две седмици, ще трябва да се задвижи отново, а никой не е сигурен какви повреди има по нея след двуседмичната пауза.

“Ние след отпадането на срока за карантина, ще трябва съвместно с всички държавни структури и институции да направим всичко възможно да излезем от тази криза и по най-бързия начин малките и средни предприятия на територията на града да заработят. Дали ще бъде в нормален ритъм или при малък състав и съответните ограничения, това вече е въпрос на организация“, каза Иван Кадев, кмет на Банско.

Ресторантьорският бизнес в Банско трудно ще отчете загубите в края на сезона. Но хората са сигурни, че карантината е била навременна и необходима. “Ние го изкарахме и в момента с малко кашлица, с малко оттука-оттам, поутихнаха нещата, спрехме и нямаме право да говорим против карантината, защото карантината е строго спазване на това, което правителството е решило,  благодарение на този щаб“, коментира Любен Пумпалов, собственик на механа.

Малкият и среден бизнес в Банско също чака вдигането на карантината с много въпросителни. Павлина Спасова, например, все още не е сигурна дали салонът й за красота ще работи от вторник нататък. „Оттук насетне на мен лично ми предстоят разговори с РЗИ Благоевград, за да видим какви са конкретните критерии, които можем да работим, ако е разрешено, тъй като на нас реално не ни е забранено да работим. Никой не ни включва в секторите, които ще бъдат подпомогнати, а това е трудно за приемане”, обясни  Павлина Спасова, управител на салон за красота.

В Банско силно се надяват кризата с пандемията и наложилата се карантина да не отнеме славата на курорта сред европейските туристи.  „Да направиме така че те да напуснат града по възможно най-добрия и безболезнен за тях начин. дали сме успели, ще покажат коментарите и бъдещето. Мисля, че се справихме добре“, допълни кметът на Банско.

„Първото нещо, което ще направя е да отида да видя майка си, защото смятам, че съм я защитила, спазвайки тази карантина, тоест няма опасност за нея, да видя сестра си и това ще е първото нещо - физически да ги видя“, каза Павлина Спасова.

А краят на карантината в Банско чакат и група сезонни работници. Двете седмици в курорта хората са изкарали на квартири, а има и такива, които са нощували в осигуреното от общината общежитие.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 26/04, 13:20

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 26/04, 13:20

БНБ с предупреждение към банките – засяга домакинствата
Дата: 26/04, 13:14

Вдигнаха заплатите на военните, Запрянов се зарече да благодари на депутатите с три самолета във въздуха
Дата: 26/04, 13:05

Черешите удариха 50 лв.
Дата: 26/04, 12:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия