Мадуро мобилизира артилерията, готви се и за военен конфликт със САЩ


Дата: 05/04, 20:17

Президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди мобилизирането на артилерията срещу престъпни групировки, финансирани от "чужбина", с цел да бъде свален чрез преврат. 

Това съобщи самият той в "Туитър", цитиран от "Спутник" и News.bg.

Той написа, че е наредил мобилизирането на артилерия в стратегическите райони на страната, за да защити сигурността на обикновените венецуелци.

Това обаче показва също, че се готви за военен конфликт със САЩ, след като отново отношенията се обтегнаха в последните дни.

"Отхвърлям групировките, финансирани от Колумбия и САЩ, които се стремят да накърнят стабилността на нашата родина с насилствени действия, защото вярват, че могат да се възползват от пандемията от коронавирус за извършване на терористични действия и преврат", заяви държавният глава.

Той добави, че е обявил мобилизирането на артилерийските части в рамките на продължаващите учения на Боливарианския щит през 2020 г., които стартираха в средата на февруари.

Във вторник Мадуро се обърна към лидерите на правителствата по целия свят с искане за тяхната помощ на фона на опитите на САЩ да го арестуват заради обвинения в наркотрафик, които той отхвърли като "фалшив", защото не се основавал на никакви доказателства.

Припомняме, че САЩ предложиха план за политически преход във Венецуела. Планът включва отмяна на санкциите, ако президентът Николас Мадуро и опонентът му Хуан Гуайдо се оттеглят и предадат властта на временно правителство, сформирано от техни поддръжници.

Според "работната рамка за демократичен преход" всички политически затворници ще бъдат освободени и всички чужденци, предимно кубинците, ще бъдат принудени да напуснат страната. Петчленен съвет ще бъде сформиран, като двама членове ще бъдат избрани от опозицията, двама от Социалистическата партия на Мадуро и петият член от другите четирима. Военното командване ще си остане на място.

След това САЩ и Европейският съюз ще отменят санкциите срещу ръководителите на латиноамериканската страна. Санкциите срещу петролния сектор ще бъдат отменени след изтеглянето на чуждестранните сили от страната. Всички други санкции ще бъдат прекратени след провеждането на свободни избори в рамките на 6-12 месеца.

Предложението дойде пет дни след решението на САЩ да обвинят Мадуро и други висши представители на правителството в наркотрафик и пране на пари.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Жълт код за обилни валежи в събота
Дата: 20/04, 07:25

Днес е изпита по химия в СУ
Дата: 20/04, 07:12

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 07:10

Хороскоп за събота
Дата: 20/04, 07:00

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 06:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия