Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка


Дата: 07/04, 21:07

Българската банка за развитие (ББР) осигурява подкрепа от 75 млн. лв. на Пощенска банка и Общинска банка. Това обяви главният изпълнителен директор на държавната банка Стоян Мавродиев. "Българската банка за развитие прави първи стъпки за увеличаване на ликвидността във финансовата система, за да се отпуши кредитирането към малки и средни предприятия, затруднени в кризата", коментира той. Средствата се отпускат на колекторското дружество "Свети Георги груп", което ще изкупи лоши кредити на двете банки. Сделката е за необслужвани заеми от Пощенска банка и Общинска банка. От ББР съобщават, че купените пакети обхващат 7519 фирми и физически лица, пише Пик. 

Заемът, отпуснат от ББР, е за 10 г. с лихва от 3,5% плюс 3-месечен Euribor, като не може да е по-ниска от 4 на сто. Финансирането от ББР конвертира чрез специализиран посредник неликвидни в ликвидни активи, което ще позволи на финансовите институции от своя страна да използват получения ресурс за подкрепа към малки и средни предприятия, коментира Стоян Мавродиев. Според него това са първи стъпки по програма за увеличаване на ликвидността във финансовата система. "Инициативата се финансира със собствен ресурс на банката и предвижда целево кредитиране на едно от най-големите специализирани дружества за управление на лоши кредити. Финансирането ще позволи две от търговските банки на пазара да се разделят с част от проблемния си портфейл и да насочат ресурс за нови заеми на микро-, малките и средните предприятия", обясни той. От ББР съобщават, че купените пакети обхващат 7519 фирми и физически лица.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Семейството на Михаел Шумахер разпродава часовниците му
Дата: 20/04, 17:30

Хала с 22 метра в секунда се засилва към част от България в следващите часове
Дата: 20/04, 17:25

Енергийният министър: Ще изпълня решението на парламента за "Боташ"
Дата: 20/04, 17:10

Софиянка шофира с 200 км/ч с вдигнати крака
Дата: 20/04, 17:001 Коментар

Напрежение в Кюстендил заради неоткрития източник на коклюш
Дата: 20/04, 16:481 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия