Делян Пеевски, Карадайъ и Цонев с предложение за по-ниско ДДС за бебешки пюрета, каши и пелени


Дата: 28/05, 15:51

Снимка Булфото

От ДПС предлагат ДДС за бебешките млека, пюрета и пелени да падне от 20% на 9%, става ясно от внесен законопроект между първо и второ четене. Това предложение е внесено от депутата на ДПС Делян Пеевски и неговите колеги председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев, предаде Канал 3.

В предложението е посочено, че намалението ще важи за детските храни за деца до 3-годишна възраст, както и за детски фармацевтични продукти, в т.ч. памперси.

Депутатите от ДПС предлагат към чл. 66, ал. 2 от Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) да се създаде ново Приложение 4. В него се посочва кои храни и детски фармацевтични продукти ще се облагат с по-ниско ДДС.

Според приложението това са адаптирани бебешки млека, прахообразни каши за бебета или за малки деца, хомогенизирани зеленчукови или плодови пюрета в съдове с нетно тегловно съдържание, ненадвищаващо 250 грама. Включени са и пюретата от месо, рибим зеленчуци, плодове или ядки с тегло до 250 г.

Според мотивите в проектозакона намалението ще направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за повече семейства. „Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще – пълноценни условия за отглеждане и развитие, независимо от ситуацията, в която се намираме”, пише още в проектозакона. По предварителни оценки решението няма да изисква допълнителен финансов ресурс и няма да доведе до по-голяма административна тежест. Приходите от бюджета може да  спаднат с около 40 млн. лв.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ветровито и слънчево време до края на деня
Дата: 28/03, 13:47

Бюджетът на София за 2024 г. бе приет
Дата: 28/03, 13:34

Родилка на 33 години почина в болницата в Кърджали
Дата: 28/03, 13:31

Нинова: Най-добре е на 9 юни изборите да са "2 в 1"
Дата: 28/03, 13:12

Заместник-кмет: Община Варна разреши казуса с физкултурния салон на VII СУ „Найден Геров"
Дата: 28/03, 13:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия