Еврокомисията пак поиска минимална заплата в ЕС


Дата: 04/06, 10:29

Европейската комисия се готви да въведе минимална работна заплата във всички страни от ЕС. Решението ще бъде взето в края на годината. ЕК започва втори кръг от консултации със синдикати и работодателски организация по въпроса. Всички заинтересовани страни трябва да представят мненията си до ноември на специално създаден сайт от Комисията, пише standartnews.com.

Според данните на Еврокомисията всеки шести работещ в ЕС попада в категорията на нископлатените работници, като по-голямата част от тях са жени. Въпреки че голяма част от тези хора не са спрели да работят по време на пандемията от коронавирус, те ще бъдат най-силно засегнати от кризата. Брюксел гледа на въвеждането на минимални заплати в ЕС като част от новата стратегия за възстановяване.

В някои държави и сега има законоустановени минимални заплати, а други разчитат на колективно договорени прагове на възнагражденията. Брюксел иска всички държави-членки да въведат адекватни минимални заплати и принципи за тяхното актуализиране. Еврокомисията все още обмисля каква ще бъде юридическата форма на новите правила - директива или препоръка.

"Ако бъде директива, тя би съдържала набор от минимални изисквания и задължения за страните. Препоръката би предоставила общи насоки на европейско ниво, които не са свързани с конкретни задължения на държавите. Но и в двата случая няма да бъде отнета свободата на държавите и социалните партньори сами да определят размера на минималните заплати", заяви говорителят на Комисията Марта Вичорек.

Според Брюксел е важно във всяка държава да има добре функциониращо колективно договаряне, социалните партньори да участват ефективно в определянето на размера на минималните заплати и да има адекватни механизми за наблюдение и актуализация. България, Естония и Румъния се посочват като държави, в които в момента няма законово установени критерии за актуализиране на минималната работна заплата.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Елена Йончева: Делян Пеевски лично ме покани в листата на ДПС
Дата: 24/04, 01:21

Ново реактивно гориво подкарва простатата
Дата: 24/04, 01:10

Кои са изследванията за коклюш и къде да ги направим?
Дата: 24/04, 01:10

Силни снеговалежи в Австрия
Дата: 24/04, 00:50

Единствената солна капсула във Варна е в Холистичен център Body Mind Spirit. Помага за дихателни проблеми, алергии и др.
Дата: 24/04, 00:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия