Петрова: Случилото се с Бобокови е много притеснително. Чува се, че има списък да се посегне на още бизнесмени. Защо бизнесът мълчи?


Дата: 04/06, 20:11

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Кадър: "7/8 ТВ"

Журналистката Светла Петрова смята, че това, което става в момента в България с ареста на бизнесмени, е много опасно и с непредвидими последици.

"Не е ясно кой какви козове държи в ръкава си. Божков не е ординарен противник. Мисля, че настъпиха голяма мотика с него. Тук нещата може би трябва да бъдат поставени в по-голям контекст. Исках да кажа нещо, за това, което става в момента в България, и то според мен е много опасно и с непредвидими последици. Това, че вече почна да се посяга на бизнеси, които колкото и порочно да са заченати, все пак през годините успяха да се развият. Не е лесно да се управляват пари и собственост. Лесно е да получиш пари на готово. Но да правиш производство е нещо сериозно. Това, което става с Бобокови, е нещо много притеснително, защото и двете им фирми - и "Монбат", и "Приста Ойл", са добри, и потребители от България твърдят, че тяхната продукция е по-добра отколкото тази на сръбски, турски и други аналози близо около нас. И си мисля, че тук замисълът е по-дълбок. Неслучайно беше и наложен Гешев за главен прокурор, защото Цацаров, който е доста интелигентен човек, не знам дали би се включил в толкова брутални акции. Видяхме какво стана миналата седмица. Те направиха пресконференция, на която ни занимаваха с този списък загадъчен, който се оказа след това, че бил изваден от някаква книга, който няма никакво отношение към разследването. Единият човек е в ареста, другият е с 1 милион гаранция. Този в ареста си остави поста на изпълнителен директор, акциите на предприятието паднаха и това производство, което така или иначе те имат предприятия в други държави, сега става много лесно за прилапване. С Божков е същата история. Аз не съм убедена, че Бойко Борисов така леко е посегнал към това. Той инстинктивно си е давал сметка, че предстоят тежки дни за управлението и за самия него", каза Петрова в предаването "Крум Савов Live" по "7/8 ТВ".

"Но там отзад се провиждат някакви други сили. Ето, говори се, че има списък, че ще бъде посегнато и на други бизнесмени. Може би и на Гриша Ганчев. Вальо Златев. Но преди Вальо Златев посегнаха на Бобокови. Сашо Дончев, може би. Иво Прокопиев вече виждаме - там всичко е запорирано при него, и въпреки това медиите, слава Богу, продължават да съществуват, да се държат като медии. Така че много са страшни тези процеси, защото се посяга на конструкцията на българската икономика. Тя може да е паянтова, може не всички елементи да са й читави, но все пак има много читави елементи и те посягат точно на тях. Това вече ще донесе беди на всички. И се питам аз защо българския бизнес мълчи? Какво чакат - да ги отстрелват един по един ли? Публична тайна е властовият рекет на бизнеса в България. Те си знаят едрите преуспяващи бизнесмени, с изключение на един, по колко плащат на успешна сделка, на спечелена обществена поръчка, на печалба от нещо. 10-20-30-40? Те го знаят. Но те са приели да играят тази игра. И щом са го приели, ще трябва да са готови да ги отстрелват по единично и да се представя това зрелище на огладняващата и обедняващата публика. Българинът все още мрази богатите и преуспелите. А в тази ситуация, в която много хора огладняха, това е добре дошло. Те ще постигнат три ефекта - първо, ще хвърлят прах в очите на Европа, че се борят с корупцията. Второ, ще правят това представление на огладняващата публика, и трето, ще заграбят едни все още работещи успешни бизнеси", коментира журналистката и бивша водеща на предаването "Сеизмограф" по БТВ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Дата: 28/03, 11:32

Камикадзе лети като ракета в насрещното на магистрала "Струма"
Дата: 28/03, 11:21

Челна катастрофа на отбивката за Костенец;. Има тежко пострадал
Дата: 28/03, 11:18

"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат
Дата: 28/03, 11:11

Планът за събаряне на Лидл, Билла, Кауфланд е в ход
Дата: 28/03, 11:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия