Балабанов: Когато се изявяваш като генерал, трябва да си мъж на честта. Истинските герои не са НОЩ, а лекарите, които получиха по 1 банан


Дата: 04/06, 21:10

Репортерът на Телевизия "7/8" Станислав Балабанов даде своя коментар относно днешния последен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, в който имаше полемика между него и други журналисти. Всичко тръгна от това, че той попита Венцислав Мутафчийски дали ще се извини за думите си: "Яко хора ще умрат. Ще има камиони с трупове." Репортер от друга медия попита Балабанов: "Не можете да давате морална оценка на хора, които са спасили толкова човешки животи. Можете ли вие с нещо да докажете, че стоите на малкия им пръст? Не можете! Ти като медицинско лице ли се изказваш, обърна се Ива Николова към репортера на 7/8. Ген. Мутафчийски отговори на журналиста на 7/8 тв: "Да се извиня, че няма хиляди трупове ли или затова, че нямаше десетки хиляди заразени? Че стана в една болница, а не навсякъде. Извинявам се. Да не го превръщаме в махленски разговор".

Ето и как започна коментарът на Балабанов тази вечер в предаването "Студио Хъ":

"Днес беше последният, надявам се, брифинг на НОЩ. Стига толкова. След 100 дни ежедневни брифинги на хора в униформи, на хора, които плашиха и говориха всякакви на моменти небивалици, крайно време беше да приключи. Днес имах късмета, че присъствах на финалния брифинг. Не очаквах Борисов да се появи, но той напоследък съчетава пътуванията в провинцията с онлайн излъчването и на път минава през брифинга, да обяви, че го закрива, за да продължи предизборно към поредното си място, в случая Габрово. Борисов откровено излъга. Той благодари на всички българи, че са дисциплинирани, а в началото поиска извънредно положение, защото българите били недисциплинирани. Манипулацията е на високо ниво - в началото хората бяха недисциплинирани, а сега били дисциплинирани. За пореден път обеща нещо, което явно няма да стане. Той завърши с поредна лъжа, за това, че са раздадени бонусите от 1000 лева за всички медици, борили се на първа линия срещу "Ковид". Но знаем, че не е така. Имахме толкова много примери. Последният такъв пример е от вчера - на достолепни медицински специалисти им беше раздаден по един банан, не по 1000 лева. Много бързо искаше да тръгне за Габрово. Исках да го питам какво ще стане с министър Горанов, но тръгвайки да натискам бутона за втория въпрос, г-н Борисов тръгна за Габрово", каза Балабанов.

"Въпреки че ни обвиняват, че сме манипулатори, фактите са си факти. За разлика от обикновения грип, който всяка година ни застига, данните за "Ковид" са много по-ниски като бройка. Тезата на г-н Мангъров е най-устойчивата до момента. През цялото време тя не се промени. И за щастие на всички нас, аз не казвам, че няма коронавирус, фактите я подкрепиха и тя стои 100-процентова към този момент. Техните тези не се потвърдиха. Затова по този начин се държаха днес - арогантно и недостойно. Защото когато носиш униформа и се изявяваш като генерал, трябва да бъдеш мъж на честта до край. Ген. Мутафчийски преди моя въпрос говореше постоянно, че са свършили брилянтна работа, че са ни спасили, че те са героите на нацията. Не, те не са героите на нацията. Героите на нацията са тези, които са на първа линия, и получават по един банан. Герой е този 77-годишният лекар (бел.а. който почина), който се върна във Видин, защото нямаше персонал. Защо нямаше персонал? Защото нямаше тестове навреме, не тестваха контактните лица, нямаше предпазни мерки за тях, нямаше маски, облекла. Те затова напуснаха болницата, защото работят в унизителни условия. Това е самата истина. Те са героите", каза Балабанов.

Водещият Тошко Йорданов се включи с думите: "Унизителна ситуация. От едната страна Мутафчийски бяга като пъдпъдък. Защото всъщност той ги каза тези неща. Ние не го питаме защо няма трупове. Той каза, че ще има трупове и трябва да се извини за това. Интересно ми е дали ще излезе статистика колко самоубийства и опити за самоубийства има заради този страх. Аз знам случай за жена, която се обеси заради този страх от този коронавирус. Той е изключително нагъл и страхлив в момента. А тези - те не са журналисти. Това са душевни подлоги, които няма лошо да имат мнение, но така да се хвърляш на плонж по корем пред властта...".

"Журналистическото отношение също е неморално. Те продължават да са в услуга, не знам поради каква причина, на този щаб и на властта. Ако всички сме обединени и търсим истината и фактите, много по-неудобно ще се чувства властта и много по-бързо ще се сменят процесите. Това е важното", продължи Балабанов. "Ако беше признал грешката си генералът щеше да извлече позитиви. За пореден път обаче, може би пагона, може би славата, не му позволиха. Брифингите на НОЩ за щастие свършиха, но предстоят по-страшни брифинги - икономическите. Ще видим кой ще е отговорен за тези последствия, защото трябва и там да понесат отговорността си", завърши репортерът.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 15:50

Румен Спецов: „Митници“, МВР и НАП нанесоха сериозен удар срещу наркотрафика
Дата: 20/04, 15:34

Регистрацията на инициативни комитети за изборите започва от 22 април
Дата: 20/04, 15:25

Калин Стоянов: Не обмислям вариант за нов главен секретар
Дата: 20/04, 15:12

Единият от шофьорите на катастрофиралия в Турция автобус е българин
Дата: 20/04, 15:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия