Отваря врати ново частно Монтесори училище във Варна


Дата: 29/06, 12:51

Разговаряме с Румяна Илиева - управител на Частно Основно Училище „Монтесори Варна“ и основател на първата Монтесори Школа в България за деца на възраст 6-12 години през 2016 година.

Здравейте, очакваме до началото на предстоящата учебна година 2020-2021 вписване в регистъра на Министерство на образованието и науката, за да можем да продължим нашия проект като лицензирано основно училище за деца от подготвителна група до 7 клас. 

Голяма част от семействата в града ни познават като Школа „Монтесори“, защото предлагаме образователни услуги от април 2016 г. Във Варна има достатъчно на брой частни училища, но все още има определен процент от варненските родители, които продължават да се лутат от едно частно училище в друго. Вероятно има семейства, които търсят по-добро място за образование на децата си във Варна.

Академичната подготовка при нас е изградена върху интердисциплинарния подход и нашите ученици от най-ранна възраст се учат на отговорност към учебния процес и овладяват умения, които ще им служат за цял живот. Обучението по английски език се ръководи от екип от учители от България и Великобритания и надгражда държавния стандарт като се провежда по Британската образователна програма. Притежаваме ексклузивен договор като международен филиал на Cambrilearn, Йоханесбург – една от фирмите в света, които предлагат дистанционно обучение от 1 до 12 клас по програмата на Великобритания. Тази дистанционна програма е достъпна и за децата в страната, които не са наши ученици.

Макар че разполагаме с 3-етажна сграда в центъра на града, в която се помещава нашата Школа „Монтесори“, от м. септември 2020 г. ще преместим образователната дейност на ЧОУ „Монтесори Варна“ в по-голяма сграда в кв. Левски, жк „Вива 4“. Нашата цел е да запазим високото качество на обучение и да продължим да предлагаме уникална по рода си образователна услуга на семействата в града.

 

Стартираме прием на деца на възраст от 5 до 11 години, които са от семейства запознати с  основните принципи за отношение и обучение на децата описани от Д-р Мария Монтесори. С приоритет приемаме ученици, които са учили в Монтесори детски градини или училища в България и чужбина. Броят за прием е силно ограничен, поради капацитета, с който разполагаме и в съответствие с приетите правила от нашата родителска общност.

Семействата, които желаят да получат повече информация за приема за учебна година 2020-2021 могат да се свържат с нас на този линк :

 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfL-H777j6OIoKehPA2iyW2AADAaWoyLi3TJo2bVqfY83mwwg/viewform?usp=pp_url

 

 

От 2011 година , когато синът ми беше на 2 години, започнах да чета научна литература на английски и италиански език за метода Монтесори и да попивам мъдростта от книгите и лекциите на Д-р Мария Монтесори. Имах възможността да участвам в различни образователни и сертификационни курсове и семинари по метода Монтесори в Европа и САЩ. Така година след година, натрупвах знания и опит, които са незаменими в управлението на едно Монтесори училище.

За мое съжаление ежедневно общувам с родители, които споделят подобно мнение. Аз, обаче, не познавам родители от България и света, които са имали възможността да се докоснат до истинско Монтесори училище и да не са останали очаровани от развитието на детето си.

Мария Монтесори никога не патентова името „Монтесори“, така че може да сложите табела с надпис „Монтесори“ на фризьорски салон или на пекарна. В тази връзка, не мога да коментирам доколко всички образователни центрове, градини и училища в града, които включват „Монтесори“ в името си, осигуряват екип от сертифицирани специалисти, които имат необходимите умения и опит, за да прилагат метода успешно. Изключително важно е родителите от града да бъдат все по-осъзнати, търсещи и информирани, а не да се доверяват на надписите на табелите и на „модерните имена“. Училищата и детските градини работещи по метода „Монтесори“ в целия свят са 22 000, но едва една трета от тях са автентични, така че е възможно и в България да ставаме свидетели на „побългаряване“ на метода.

 

Академичната подготовка на учениците в нашето училище е отлична, нивото на „обща култура“ и познания в различни области на живота значително надвишава това на връстниците им. Децата изучават т.нар. меки умения – как да работим по групови проекти заедно, как да носим отговорност за изпълнение на поставените задачи, как да се грижим за чистотата в класната стая, как да търсим самостоятелно ресурси и да правим презентации пред публика, и как да имаме становище по глобалните въпроси.

Наблягаме на кооперирането между учениците, а не на конкуренцията, на взаимното уважение и поемането на пълна отговорност за подготовката им в училище. В световната Монтесори общност, определението за „перфектни деца“ означава децата да не се страхуват от грешките и да не се спират пред трудностите, а да имат волята и смелостта да опитват отново и отново.

Партнираме си с различни училища в Европа и САЩ, като последното ни посещение беше в най-голямото Монтесори училище в Букурещ , Румъния, където нашите ученици се срещнаха със свои връстници и се потопиха в Монтесори средата на Scoala Montessori Bucuresti.

По време на извънредното положение, взехме участие във фестивал на английския език, организиран от Монтесори училище в Русия. Горди сме, че след Монтесори училище „Откривател“ в София, ние сме второто училище в България, което изпраща делегати на Монтесори конференциите на Обединените Нации за ученици на възраст 9-15 години.

 

В развитите държави, Монтесори училищата имат повече от 50-годишна история. Едва ли има човек, който да не знае, че създателите на Amazon, Facebook, Google, принцовете Уилям и Хари и техните наследници, са възпитаници на Монтесори училища. Само можем да предполагаме какво ще бъде образованието в България след 50 години, но вярваме, че сме на прав път и всеки ден го доказваме на родителите от нашата училищна общност.

 

Повече информация за училището може да намерите на официалния сайт : www.montessorischoolvarna.eu

 

* публикация

 

 

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Дъщерята на Людмила Живкова посочи какво ще стане със "Знаме на мира"
Дата: 19/04, 16:43

Издигнаха Янко Янков за председател на Апелативния съд във Варна
Дата: 19/04, 16:42

Музикант и доцент сразиха премиера с тези думи
Дата: 19/04, 16:35

Борисов намеси и Лена: Кирил с една бутилчица ми счупи стъклената маса
Дата: 19/04, 16:33

КАТ с голяма промяна за двустранните протоколи при ПТП
Дата: 19/04, 16:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия