Проф. Ангелов: Логично НОЩ беше разпуснат, брифингите продължават


Дата: 16/04, 10:39

Редактор: Недко Петров

e-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bg

Кадър и видео бТВ

За месец април ще получим общо 324 1090 дози ваксина на „Пфайзер“, това е за последната седмица на месец април, като това ще позволи да правим по 20 хиляди дози на ден от ваксината. По отношение на месец април през седмицата 26-ти април ще получим изключително голяма доставка от ваксината на „Пфайзер“. Това е първата голяма доставка с договорените извънредни количества - 138 060 дози. През месец май ще получим общо милион 505 1790 дози, което ще позволи да се правят по 50 хиляди дози на ден при създаване на добра организация. През месец юни ще получим милион 645 хиляди дози, което ще позволи да се правят по 55 000 дози на ден от ваксината на „Пфайзер“, като тук мога да ви дам три сценария за постигането на колективния имунитет, като слагаме и броят на излекуваните българи. Първият оптимистичен сценарий е постигане на колективен имунитет в края на месец юни, реалистичен сценарий - постигане на колективен имунитет в края на месец юли, и песимистичен сценарий - постигане на колективен имунитет в края на месец август. Всичко зависи от организацията на ваксинационния процдс и от кампанията, която провеждат колегите, които ще организират темпа на ваксинация.

Това заяви проф. Костадин Ангелов на брифинг.

По отношение на нещо, което вчера се случи, има много коментари в публичното пространство. Както вашите колеги журналисти, така и политици по отношение на заповедта на премиера за разпускането на Националния оперативен щаб. Искам само да кажа, че заповедта е от 26-ти февруари Тя е на министър-председателя господин Борисов, която има за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването covid-19. Искам да ви кажа, че това е абсолютно логично решение и моля Ви да се четат само две неща от него. Да не се опитват политиците да правят политика, защото много пъти сме казвали и сега ще го кажа, здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да загряват новопоявили се политици или пък някакъв вид политически мераклии. Уморихме се от политика в здравеопазването. Логично е да бъде разформирован щабът в края на мандата от премиера Борисов, тъй като той е надинституционална структура, която координира държавни органи. Логично е следващият премиер който и да е той, съгласно неговите разбирания, неговите компетентности и нужди да създаде такъв консултативен орган. Брифингите на щаба продължават, отговорността за контрола върху пандемията се носи от министъра на здравеопазването заедно с главния държавен здравен инспектор, както е било винаги по закон. Така че много моля да не се използва и да не се търсят някакви задни мисли в тази случка, тя е аблютон нормално, каза още проф. Костадин Ангелов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Връщат броячите на светофарите за зелена светлина
Дата: 29/03, 08:59

На 29 март свързана със Слави Трифонов талантлива варненка празнува рожден ден
Дата: 29/03, 08:56

Тагарев: Акад. Денков ме увери, че моето име по време на преговорите не е споменавано
Дата: 29/03, 08:51

Без ток на няколко места във Варна и региона днес
Дата: 29/03, 08:30

Лекар дари кръв, за да спаси пациента си
Дата: 29/03, 08:291 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия