Последната цифра от ЕГН-то, какво значи


Дата: 29/03, 17:45

Снимка Булфото, архив

Единен граждански номер, по-известен със съкращението ЕГН, се получава при раждането или при трайно пребиваване в страната за чужди граждани. Административният идентификатор на физическите лица е въведен у нас през 1977 година. Индивидуалната за всеки гражданин на Република България комбинация от 10 цифри служи за идентифициране и носи важна информация за притежателя си. 

Какво означават цифрите на ЕГН? Първите 6 цифри от ЕГН-то на всеки човек съдържат рождената му дата. Първите две цифри са за годината, следват месеца и датата. 

За родените след 2000 година има особеност при образуване на ЕГН-то.

При тях, ако месецът, в който е роден човекът е едноцифрено число – от 1 до 9 към него се прибавя 40 и се получават трета и четвърта цифра съответно 41, 42, 43 и така до 49. 

Ако месецът на раждане е двуцифрено число – 10, 11 или 12 се прибавя 40 към него и се получават трета и четвърта цифра 50, 51 или 52. Двете цифри след рождената дата носят информация за областта, в която е родено лицето и поредността на раждане в съответната област. 

Предпоследната цифра показва пола, като за жени се използват нечетни, а за мъже – четни цифри. Последната цифра от ЕГН-то е контролна и се изчислява по сложен алгоритъм.

Възможно ли е да се изчерпят възможностите при формиране на ЕГН? Към момента този метод за формиране на ЕГН е достатъчно добър и работещ, така че да може да се идентифицира безпроблемно всеки един български гражданин. Начинът на образуване на ЕГН, позволява неизчерпаема комбинация от цифри, поради което не е нужна промяна в броя на цифрите или начина на формиране на ЕГН-то, припомня actualno.com.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



От понеделник започва Страстната седмица
Дата: 28/04, 23:32

Байдън нарече Тръмп "6-годишно дете"
Дата: 28/04, 23:15

Илиан Илиев: Евротурнирите са предизвикателство за мен и Петьо, но още няма предложение от "Тича"
Дата: 28/04, 22:58

Христо Петров: Ако едно прасе се снима до Зеленски, то не спира да бъде прасе
Дата: 28/04, 22:56

След няколко часа температурите тръгват надолу
Дата: 28/04, 22:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия