Няма голям инвеститор, който да е влязъл у нас последните 2-3 г.


Дата: 26/04, 14:00

Кадър Bulgaria ON AIR

"С идване на летния сезон позициите в туризма и селското стопанство са все по-търсени. В България има недостиг на всякакви кадри в почти всеки сектор. Основен проблем вече близо две години остава липсата на кадри. Няма достатъчно хора, които да бъдат наети, за да говорим за квалификация и заплати", коментира Валентин Кръстев от Конфедерацията по заетостта в "България сутрин".

Една трета от фирмите планират да наемат служители в рамките на тази година. Най-много кадри се търсят в Бургас, показват данните от последното прогнозно проучване на Българската конфедерация по заетостта. 

По думите на госта ситуацията е трудно предвидима, основно - икономическата обстановка. Две-три години ние нямаме нито един голям инвеститор, който да е влязъл в България, отбеляза Кръстев.

Повечето компании са зависими от икономическата обстановка, а липсата на стабилно правителство кара много от тях да дават уклончиви отговори, стана ясно още от думите на госта на Bulgaria ON AIR.

"В момента има леко връщане към офиса заради последиците от инфлацията. На фирмите им е все по-трудно да се справят с нарастващите заплати, нуждаят се от по-ефективно изпълнение на всяка една работа и опитват да си върнат контрола над работните процеси", каза Кръстев.

Конкурентно предимство се оказва да се запази работата от вкъщи и за сметка на това фирмата да си спести увеличение на заплатите с 10%.

Кръстев добави, че движението е толкова лесно, че не можем да спрем българите зад граница да се върнат у нас. В момента обаче не се забелязва вълна от такива наши сънародници.

"Ако някой се притеснява, че ще бъде изместен от изкуствения интелект (ИИ), трябва да опита така да се преквалифицира, че да може най-лесно да работи с ИИ. Компаниите опитват да автоматизират много процеси. В началото им пречи по-голямата инвестиция. Логично е да използват ИИ поради липсата на кадри. Това е план Б, към който те се насочват", обясни Валентин Кръстев.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



6 хиляди лева на лайф: Рачков втрещи България с хонорара на Фънки
Дата: 06/05, 15:03

Германия временно отзова посланика си в Русия
Дата: 06/05, 15:001 Коментар

След 12 години на върха Халваджиян обяви тъжна вест за "Капките"
Дата: 06/05, 14:57

Евростат: Цените на стоките в ЕС продължават да падат
Дата: 06/05, 14:452 Коментара

Зрителите бесни: Нож в гърба получи най-харесваната двойка в "Един за друг"
Дата: 06/05, 14:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия