Гугъл отпуска 1 милион долара за стипендии на млади български учени


Дата: 16/05, 11:52

Булфото

Google отпуска 1 милион долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Това е едно от най-големите подобни дарения в световен мащаб за технологичния гигант през 2024 г., а за обявяването му в България пристигна лично вицепрезидентът на Research в Google DeepMind д-р Слав Петров, предаде БТА.

Той заедно с министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, обявиха дарението на откритието на Google Cloud Day в страната ни.

Това е първото подобно събитие на компанията за България. В него участие взимат експерти, бизнес лидери и иноватори, които обсъждат най-новите тенденции в облачните технологии, ефективното използване на AI технологиите в образованието, публичния сектор и бизнеса.

"Случващото се днес е доказателство, че в България може и се създава научен продукт на световно ниво", подчерта министър Цоков. По думите му е показателно, че компании, които са конкуренти в различни области, влагат средства в една научна организация и са уверени в резултатите, които постига тя.

"Постигнатото от INSAIT за толкова кратко време е впечатляващо и именно затова държавата ще продължи да подкрепя последователно Института към Софийския университет, а тези допълнителни средства са възможност да задържим най-изявените български таланти в областта на точните науки и да им дадем възможност да се развият и работят на световно ниво от техния дом – България“, подчерта още министър Цоков.

Той акцентира и че над 200 хил. български ученици използват облачните технологии на Google, а инструментите й с изкуствен интелект в областта на образованието пестят часове административна работа на директори и учители.

“При откриването на INSAIT през април 2022 година Google подпомогна института и с 250 хил. щ.д. за докторантски стипендии. Постигнатите резултати от INSAIT за това време са уникални и ни дават увереност да увеличим финансирането за стипендии близо 4 пъти и да достигне 1 млн. щ.д.", каза Борис Георгиев.

По думите му в Института към Софийския университет се правят изследвания на световно ниво и компанията гледа с оптимизъм към разширяване на партньорството и бъдещи съвместни проекти. Решението за увеличеното финансиране е взето на най-високо ниво в Google след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните 2 години, стана ясно още по време на събитието.

В рамките на отпуснатите стипендии приетите докторанти ще имат възможност да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Google Research по теми от взаимен интерес. Финансирането ще помогне за засилване на фокуса на българския Институт в ключови области на изкуствения интелект като големи езикови модели, компютърно зрение, обработка на естествен език, машинно обучение и други.

Заедно с целевото финансиране Google предоставя и ексклузивен и свободен достъп до свои специфични мощни изчислителни мощности (тензорни процесори от последно поколение) на INSAIT, което се равнява на приблизително 1 млн. долара.

"Високо ценим доверието на Google в мисията на INSAIT. Тази допълнителна подкрепа означава много за нас, тъй като потвърждава, че INSAIT е на прав път в изграждането на институт за изкуствен интелект и информатика на световно ниво. INSAIT продължава да се разраства с бързи темпове и очакваме да разширим и засилим партньорството си с Google през следващите години“, каза проф. Мартин Вечев, основател и научен директор на INSAIT.

Българската научна организация става и една от малкото в света, които ще имат възможност да използват специализираните компютърни мощности на Google за създаване на генеративен изкуствен интелект. Достъпът до тях трудно може да бъде изчислен като финансови средства, тъй като малко научни организации изобщо притежават подобна техника. Предоставеният ресурс от Google за INSAIT е с начална стойност от 2 милиона долара и може да достигне десетки милиони долара на година.

"Източна Европа притежава невероятен потенциал за принос в областта на AI - въпреки това днес регионът е значително по-слабо представен в изследванията в областта. Усилия за преодоляването на това предизвикателство са не само правилната посока, а са от решаващо значение, ако искаме AI да бъде технология, която да е от полза за всички. Надяваме се, че това сътрудничество не само да послужи за изграждането на по-разнообразна и приобщаваща глобална екосистема за AI, но и да даде възможност за нови пробиви в областта, които ще бъдат от пряка полза за региона," каза още д-р Слав Петров.

Само за две години INSAIT постигна сериозен напредък и се установи като институт на световно ниво. Бяха публикувани десетки научни статии на водещите конференции в областта на изкуствения интелект, включително NeurIPS, CVPR, ICCV, ICLR, AISTATS и други. INSAIT също така успя да привлече водещи учени от България и света – както преподаватели, така и постдокторанти и докторанти. Това е и първата институция в Източна Европа, която се присъедини към ELLIS – най-престижната европейска мрежа за изследвания в областта на AI.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Байдън призова Хамас да приеме ново предложение на Израел
Дата: 01/06, 02:30

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 02:00

Кралски орден за АББА: За изключителни постижения в музиката
Дата: 01/06, 02:00

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 01:40

Във ВиК-Дупница не са получени заплатите за април и май
Дата: 01/06, 01:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия