История! Двукратният еврошампион Нотингам играе пред пълен стадион във Варна (снимки)


Дата: 09/05, 10:22

На 11 май в далечната 1987 г. във Варна гостува за мач двукратният европейски шампион Нотингам Форест. Англичаните са покорили върха на Стария континент няколко години по-рано – през 1979-а и 1980-а.

За съжаление, повод за визитата на гранда са изгубените животи на 22 българи. 

На 1 ноември 1986 г., месеци след зловещата авария в Чернобил, в 6 часа и 55 минути в завода за полимери в Девня се случва трагедия. Сградата е разтърсена от мощен взрив. Настава огнен ад. Част от цеха за поливинилхлорид се срутва.

Във Варна трусът от експлозията е усетен като земетресение от трета степен по скалата на Рихтер. Веднага към Девня се понасят линейки. Десет души са загинали на място, а други дванадесет умират по-късно в болницата от раните си. Има и десетки ранени. Подобно на съветската преса след Чернобил, и родната мълчи за аварията. На 2 ноември в местен вестник се появяват само няколко реда за "настъпили разрушения в цеха за поливинилхлорид". Световните медии пък гледат под лупа пожар във фармацевтичен склад край Базел, замърсил река Рейн. 



По-късно разследване установява, че инцидентът в Долината на голямата химия край Девня е могъл да има още по-фатални последици. Трагедията е щяла да бъде още по-голяма ако канцерогенният газ, който според специалисти води до рак на черния дроб, не се е бил възпламенил. Съществувал е сериозен риск да се оформи отровен облак, който е могъл да порази много хора. Окръжният съд във Варна осъжда девет души като виновни за аварията. Най-тежко е наказан началникът на смяната, който получава 4 години затвор. През 1988 г. присъдите са потвърдени от Върховен касационен съд. И до днес няма яснота коя е причината за експлозията, като според някои става дума за терористичен акт. 

"Заводът в Девня имаше за партньор британската фирма "Кронос Ричардс" от Нотингам, която го снабдяваше с арматура. Нейният шеф Филип Труман лично дойде в България след аварията. В хода на посещението той и хората му предложиха да бъде организиран благотворителен мач и поеха ангажимента да доведат Нотингам във Варна. Идеята бе с приходите от срещата да се помогне на семействата на загиналите и пострадалите от експлозията", разкрива Димитър Попов, който е първи секретар на окръжния комитет на БКП в онези години. 

От Форест приемат на драго сърце да участват в каузата, като лично легендарният мениджър на тима Брайън Клъф обявява, че британците ще си платят сами двупосочните самолетни билети. От българската страна се иска само да подсигури престоя на Нотингам. Момчетата на Клъф са настанени в Гранд хотел "Варна", а официалната вечеря е дадена в ресторант "Кошарите" на Златните. Самият Брайън Клъф не идва във Варна поради лични ангажименти и Форест се води от помощника му Рон Фентън. В състава на англичаните личат имената на Стюърт Пиърс, Стив Сътън, Нийл Уеб, Найджъл Клъф, Пол Уилкинсън, капитана Джони Метгод и др.



Решено е символичният мач да се проведе на 11 май на стадион "Юрий Гагарин". Билетите за срещата са изкупени за няколко дни. 48 часа по-рано Нотингам играе последния мач от сезона в английския шампионат (2:1 над Нюкасъл), като стартовият състав на отбора е почти същият. През въпросния сезон Форест финишира осми от 22 тима. Един от паметните резултати за момчетата на Клъф през тази година е 6:2 над Челси на "Стамфорд Бридж". 

Срещу двукратните шампиони на Европа излиза сборен отбор на Варна, воден от Божил Колев и Иван Филипов. В състава са шестима футболисти от Спартак и петима от Черно море. Сред тях светила на варненския футбол като националът Живко Господинов, който е с капитанската лента, Тодор Атанасов - Барона, Стефан Найденов - Доктора, Милен Бакърджиев, Асен Михайлов, Янчо Богомилов и други.  

Над 38 000 зрители по трибуните гледат голям мач. На терена се води битка, нищо че срещата е приятелска. Между другото по това време английските клубове са в европейска изолация заради трагедията на финала на "Хейзел" през 1985 г., и имат право да играят само приятелски двубои на международното поле. Уилкинсън открива резултата в 21-ата минута, но малко след това Огнян Радев изравнява, след като преди това Бакърджиев и Господинов скриват топката на британците с двойно подаване.

До края са пропуснати много изгодни положения и равенството 1:1 се запазва. Публиката изпраща двата отбора с аплодисменти, а на другия ден "Народен спорт" излиза със заглавие: "Повече от спортно състезание". "Няколко години по-рано играхме срещу Манчестър Юнайтед, но този мач с Нотингам Форест наистина беше по-специален", пише още вестникът.

"Събраха се почти 50 000 лева, което за онова време беше много сериозна сума. Всички пари отидоха за подпомагане на семействата на загиналите и пострадалите в аварията", спомня си Димитър Попов. 

Варна – Нотингам 1:1

0:1 – Уилкинсън, 21, 1:1 – Радев, 28

Варна: Румен Апостолов, Румен Димов, Янчо Богомилов, Димитър Диев, Асен Михайлов, Тодор Атанасов, Иван Стоянов (57 – Рафи Рафиев), Милен Бакърджиев (57 - Пламен Казаков), Огнян Радев (60 – Красимир Лечев), Живко Господинов, Стефан Найденов (57 - Юлиян Спасов)

Нотингам: Сатън, Флеминг, Пиърс (80-Кетъл), Фостър, Феърклъф, Метгод  (70 - Райт), Кар (46 -Милтс), Уеб, Клъф, Уилкинсън (70-Уилсън), Озволд

Съдии: Недялко Тахтаджиев, Димитър Момиров, Хугас Месропов
 
Стадион „Юри Гагарин”, 38 000 зрители

На снимките:

Капитаните на двата отбора – Джони Метгод и Живко Господинов си разменят флагчета преди срещата.

Така изглеждаше отпред специалната книжка за двубоя.

Сборният състав на Варна.

Тимът на Нотингам.

Капитанът Господинов акция. Зад него вляво е Милен Бакърджиев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 23:30

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 23:30

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция
Дата: 19/04, 23:28

Антоанета Стефанова спечели първата си партия на Eвропейското първенство по шахмат
Дата: 19/04, 23:08

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година
Дата: 19/04, 22:52

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия