6-годишният Васко се събуди от зимен сън, спешно му мажат филии с шипков мармалад


Дата: 12/01, 10:52

Снимка Булфото

Гранули с мед и шипков мармалад са осигурени за единствената мечка в зоопарка в Павликени. Шестгодишният Васко не е в зимен сън, въпреки ниските температури, затова се нуждае от питателна храна, съобщава БТА, цитирайки управителят на зоопарка Сезаин Мехмедов. Той посочи, че за да се осигури температура от 20 градуса за маймуните от зоокъта, в клетките им е монтирано парно отопление.

Двете маймуни са от породата "гвенон", с естествен хабитат Южна Америка, затова заради мразовитото време вниманието към тях е завишено. Мехмедов отбеляза, че в най-студените дни са се родили няколко камерунски козлета, които също са отделени заедно с майка си в отделна отопляема клетка. Той посочи, че в зимните дни е важно да бъдат наблюдавани бременните животни, за да се осигурят максимално добри условия за новородените. До края на месеца в зоопарка предстои да се родят понита и муфлони, прогнозира той. През зимния период мъжките виетнамски прасета са отделени от женските, защото новородените им изискват специални грижи и много топлина, допълни Пик.

От всички над 200 обитатели на зоопарка, най-адаптивни към зимните условия са хищниците и пернатите. Грижата за тях включва разчистване на клетките от сняг и обилна храна. Бюджетът на зоопарка е осигурен от общинската администрация, местните супермаркети също правят дарения от прясна храна.

Според Мехмедов, боледуващи животни няма. Най-новото постъпление в зоопарка е млада вълчица от Варна. През тази година зоопаркът ще отбележи 50 години от своето създаване. Годишнината съвпада с планираната реконструкция и разширяване на капацитета му. От ръководството обмислят обогатяване на животинското царство с лама и щрауси. Сезаин Мехмедов посочи, че зоопаркът е отворен и през зимните месеци, като най-големите му почитатели остават децата, които в този период го разглеждат на шейни.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кола се преобърна и падна върху багер в столицата. Шофьорът карал с много висока скорост
Дата: 23/04, 09:04

Няколко места във Варна и региона остават без ток днес
Дата: 23/04, 08:54

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев
Дата: 23/04, 08:401 Коментар

Пуснаха запис от момента, в който Димитър Стоянов вади пистолет срещу служител на НАП
Дата: 23/04, 08:261 Коментар

Д-р Николова: Държавата да се размърда и да осигури безплатни ваксини и тестове за коклюш
Дата: 23/04, 08:242 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия