Шотландец се запи в преспите, пловдивските лекари със зор спасиха краката му


Дата: 12/01, 11:35

Снимка Булфото

Пловдивски лекари се борят да спасят пръстите на мъж, измръзнал при минусовите температури. Пострадалият е шотландец на възраст между 35 и 40 години. Живее в Ямбол, но в понеделник бил докаран по спешност в Клиниката по изгаряния на УМБАЛ „Свети Георги”, съобщи "Марица". 

Мъжът излязъл с приятели да се почерпят. Пийнал повечко алкохол, не успял да се прибере и останал в преспите. Колко време е прекарал в студа навън, не е ясно. Когато го открили и откарали в ямболската болница, се оказало, че е със сериозно измръзване на пръстите на краката. И се наложило да бъде преместен за специализирано лечение в Пловдив, допълни Пик.

С измръзване е и 80-годишна жена от пловдивско село, която също е настанена в клиниката.

„Направили сме всичко необходимо и смятаме, че никой от двамата няма да загуби пръстите си”, заяви  д-р Красимир Янев. Първото нещо, което правят медиците при подобни случаи, е, да затоплят пациентите. До седем дни след измръзването се формира т.нар. демаркационна линия между здравата и увредената тъкан. За да спасят засегнатите пръсти, лекарите правят ежедневни превръзки. И двамата пострадали ще бъдат наблюдавани около месец.

Съветът на д-р Янев е, когато намокрите краката си, бързо да се приберете и да смените чорапите и обувките. „Тези, които са дълго навън в снега, да бъдат обути с дебели обувки и вълнени чорапи. Вълната е най-добрата материя за студа”, посочи медикът. Другият съвет е да пиете алкохол само вкъщи. Ако ходите на гости и трябва да се прибирате пеша, да не прекалявате с чашките.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Две бебета починаха от коклюш у нас
Дата: 19/04, 12:21

Мъж нападна жена в Белослав и й открадна чантата
Дата: 19/04, 12:13

В 11:02 часа българско време силно земетресение удари Гърция и Турция
Дата: 19/04, 12:06

Обявиха времето за Великден и края на априлското лято
Дата: 19/04, 12:02

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 12:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия