Веселин Марешки: Не ме е страх да се опълча на злото


Дата: 12/01, 11:37

Интервю на Мира Радева, Пик, "Ретро", снимка Булфото

Веселин Марешки е известен предприемач, притежава аптеки за евтини лекарства в цялата страна. Неотдавна започва и бизнес с петрол. Бензиностанциите му също предлагат евтини горива. През 2011 г. Марешки се кандидатира за кмет на Варна и се класира втори с подкрепата на 40,5% от гласувалите. Миналата година бизнесменът отново даде сериозна заявка за участие в политическия живот на страната - на 6 ноември 2016 г. той се класира 4-ти на изборите за президент с резултат 11,18%, съобщи Пик и "Ретро".

- Г-н Марешки, на какъв етап е учредяването на вашата партия?

- Формално ще използваме регистрацията на досегашната ми партия, но сменяме името й на ВОЛЯ. Това се налага поради липса на време до кампанията. ВОЛЯ вече се очерта като гражданско движение. В него има много свободни и честни българи. Това ни отличава от всички останали формации, защото те под една или друга форма вече са били във властта.

- Какво да разчетем зад името ВОЛЯ?

- Идеята се роди от реалността. Воля е това, което виждаме, че липсва в политиката вече толкова години. Воля ще е нужна за борбата със статуквото, за реформи, за истинска промяна. С моя екип пък имаме воля да заявим желанието си за участие в управлението. Затова ще се явим на изборите с това име. Откакто създадох бизнеса си в интерес на клиентите, постоянно ме поздравяват за волята да се опълча срещу картелите. Така че името си дойде естествено. От друга страна, като прочетете думата обратно, се получава „ялов” - такъв беше преходът досега – непродуктивен, да не кажа - провален. Ние сме противоположното на статуквото.

- На какви членове разчитате и каква е идейната платформа на това формирование?

- Президентските избори показаха, че ме подкрепят хора от различни възрасти. И в момента всеки ден към ВОЛЯ се присъединяват много съмишленици. Обаждат се, пишат, че искат да са полезни. Това е обществено движение. Ще разчитаме на експерти, на хора, които са се доказали в професията си. ВОЛЯ няма да е като традиционните партии, които видяхме какво могат - назначават на постове верни активисти, независимо дали са компетентни, стремят се единствено към партийно и лично облагодетелстване. Хората се отвратиха от системата. Защото толкова ясно се вижда, че никой не мисли за тях. България все още е най-бедната страна в ЕС, а вече 10 години сме членки на Съюза. Не е нормално в 21. век, в една европейска държава, лекари, учители, инженери, военни да живеят на ръба, да се чудят как да изкарат месеца, как да платят за образованието на децата си. Промяната е наложителна. Иначе ще продължим да изпращаме младите на летището.

Като идейна платформа сме в център - дясно. В момента подготвяме управленската програма, с която ще се явим на предстоящите избори.

- Много хора твърдят, че разчитате на популизма. Примерно ще свалите цената на лекарствата или на петролните продукти и с това ще привлечете повече българи към вашата кауза?

- Вижте, това е едно абсурдно твърдение, тиражирано от нашите опоненти. Популизъм ли е хората да купуват лекарства и горива на нормални цени?! Аз вече съм спечелил доверието на три милиона клиенти. Това не са хора, които се поддават на популизъм, а виждат фактите. Крайно време е картелите да бъдат спрени да ограбват народа. Говоря ви за милиарди левове, които могат да останат в хората, да бъдат използвани за пенсионерите, за по-високи заплати на работещите, за подкрепа на малкия и среден бизнес, който беше задушен. Популизъм е 27 години да обещаваш и да не направиш нищо. Аз не обещавам, а действам.

- Впрочем, ако трябва с няколко думи да уточните тази кауза – каква е тя?

- Каузата на ВОЛЯ е богата и просперираща България, по-щастлив и спокоен народ. Тази цел минава през промяна на системата и премахване на картелите и корупцията. Търпението на народа свърши.

- Вие сте известен бизнесмен, но без опит в политиката. Не ви ли е страх, че ще затънете в едно блато, чието дъно е трудно да предвидите?

- Блатото в политиката го виждаме всички, независимо дали някой е политик или не. Но не можем да решим проблемите със същите хора, които са ги създали. Трябва нова енергия, нови личности с други идеи. И най-вече са ни нужни почтени хора, които наистина да ги е грижа за този народ.

- Предстоят предсрочни парламентарни избори. Ще се явите ли на тях и на какво разчитате?

 - Да, готвим се за предсрочни избори. Този парламент показа, че вече е изчерпан. Самият политически модел у нас е пред разпад. Виждате какво става в Реформаторския блок, АБВ изчезват без създателя си, ГЕРБ няма онази сила, която имаше в началото, псевдопатриотите се изпокараха, БСП си въобразяват, че са във възход след президентския вот, но те също са част от статуквото, стоят в парламента с години и не са допринесли с нищо за по-добър живот на народа. 27 години гледаме едни и същи политици. Няма кой вече да им повярва, че тепърва ще направят нещо смислено.

- На президентските избори вас ви определиха като явление на политическия небосклон. Защото за много малко време набрахте добра скорост в посока нагоре. На какво се дължи тя?

- Зад това „явление”, както казвате, стоят години работа в бизнеса, печелене на доверието на хората всеки ден, стои трудът на моите 4000 служители. Този успех не е паднал ей така отнякъде. Хората искат промяна, защото им показах, че е възможна. И аз, като български гражданин, като почтен бизнесмен, който е избрал да остане тук, а не да емигрира, също искам нещо вече да се промени към добро. Не мога да стоя отстрани и да гледам безучастно. Това, че хората припознават мен като човек, който може да ги организира и да ги поведе към победа, ме радва много и ме задължава да не ги предам.

- Мажоритарният вот, който всъщност вие реализирахте на тези президентски избори, дава ли ви основание да искате идващите избори да бъдат проведени по променен Изборен кодекс? И оставането на сегашната пропорционална система заплаха ли е за вас?

- Не бих казал, че е заплаха. Просто е остаряла и компрометирана. Предлагат ни се едни листи на верни послушковци, които се отчитат не пред избирателите, а треперят пред партийното ръководство. В повечето случаи тези кандидати са подбирани с неясни критерии или са непознати за хората. Това е вид подмяна. Време е да се даде шанс на гражданското общество да участва по-активно в управлението. Да се работи за хората, а не за партийните структури и активисти. И всеки, който бъде избран, да е отговорен пред тези, които са му дали доверието си, а не пред някой партиен шеф, който го е нагласил в листата, за да натиска копчетата в парламента. То и затова Народното събрание стана институцията с най-нисък рейтинг. Тази избирателна система направи така, че между хората и политиците зейна яма на отвращение и недоверие. Примери - колкото искате.

- Ако влезете в парламента, с кои политически сили бихте работили, г-н Марешки?

- Много е рано за този отговор. ВОЛЯ ще се бори за победа. Само така ще можем да направим промяната. Нека видим хората какъв парламент ще подредят и тогава ще ви отговоря. Но съм сигурен в едно - влизането на ВОЛЯ в парламента ще накара и старите партии да сменят поведението си. Световната тенденция е за нови системи, за политики в интерес на хората, не на картелите. Който не го осъзнава, ще изпадне от играта.

- Кой е най-сериозният ви политически опонент в момента? Имате ли сили да се преборите с него?

 - Казвал съм го много пъти - системата и картелите. Това са основните проблеми на България, от които произтичат всички беди на хората. Опонент са ни всички досегашни политици, които мислят най-вече за себе си, а не за държавата и народа.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Дъщерята на Людмила Живкова посочи какво ще стане със "Знаме на мира"
Дата: 19/04, 16:43

Издигнаха Янко Янков за председател на Апелативния съд във Варна
Дата: 19/04, 16:42

Музикант и доцент сразиха премиера с тези думи
Дата: 19/04, 16:35

Борисов намеси и Лена: Кирил с една бутилчица ми счупи стъклената маса
Дата: 19/04, 16:33

КАТ с голяма промяна за двустранните протоколи при ПТП
Дата: 19/04, 16:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия