Избирателите няма да бъдат санкционирани при бойкот на вота


Дата: 24/02, 01:22

segabg.com

Единодушно, с 11 гласа "за" при един отсъстващ, Конституционният съд отмени наказанията в Изборния кодекс, които трябваше да се стоварят върху всеки, който не гласува на 2 последователни национални вота от един и същи вид. Така на практика КС обезсмисли задължителния вот. 

По жалба, внесена от омбудсмана Мая Манолова, КС отмени чл. 242а от Изборния кодекс (ИК), в който бе записано, че лице, което не упражни избирателното си право "без уважителни причини" в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от избирателните списъци за следващ вот. Така и не бе регламентирано ясно какво е "уважителна причина" и как тя ще се доказва пред властите. Самият текст, който регламентира, че "гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг" (член 3 от ИК), не бе атакуван от никого и продължава да действа. Т.е. гласуването продължава да се води "задължително", но санкциите напълно отпадат. 

Мая Манолова коментира вчера, че е доволна от решението на КС. "То е съвсем логично, аз неслучайно не атакувах самото задължително гласуване, защото сред част от гражданите има голямо очакване конституционното право да се гласува да бъде обявено за граждански дълг. Само че санкцията, която въведе парламентът, бе повече от абсурдна. Не е нормално едно конституционно право, обявено за задължение, да се придружава от затруднения за избирателите да упражнят това си право, тъй като заличаването от избирателните списъци е точно това. Право на депутатите е да помислят отново как да накарат гражданите да гласуват и да приемат нещо по-адекватно", смята тя. 

Задължителното гласуване бе въведено от миналото Народно събрание по настояване на лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Първоначално тяхната идея бе да се приемат реални санкции за негласувалите - 50 лева глоба за работещ и спиране на социални помощи за срок от три месеца за социално слабите. Вариантът дори бе приет на първо четене. По-късно обаче фронтоваците отстъпиха от това искане и се мина на вариант негласувалите да бъдат отписвани от избирателните списъци. Той също претърпя корекции. Отначало предложението на Патриотичния фронт бе гражданите да се отписват, ако не гласуват два пъти поред на каквито и да избори, но в окончателната редакция остана "един и същ вид избори". Този вариант бе приет с гласовете и на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и на част от независимите депутати. По това време бе въведено и квадратчето "Не подкрепям никого" като възможност за хората, които не харесват нито един от кандидатите на изборите. "Квадратчето остава, защото то не е част от обжалваните текстове и следователно ЦИК няма как да не го включи в бюлетината. Решението на КС по никакъв начин няма да се отрази на работата на ЦИК, защото то касае избирателя, а не технологията на провеждането на вота", коментира пред "Сега" говорителят на комисията Цветозар Томов. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



МВР: Бомбените заплахи в София идват от страна извън ЕС
Дата: 28/03, 18:47

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 18:40

Ники Кънчев издаде голяма тайна за “Стани богат”
Дата: 28/03, 18:35

Хванаха въоръжен до зъби в Ямболско
Дата: 28/03, 18:15

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 18:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия