Пети сме в света по участие на жени в бордове на фирми


Дата: 24/02, 03:14

България е сред първите пет държави в света по отношение на равенството на половете в бизнеса.

Страната ни е на пето място по най-голям дял на жените (22%), участващи в бордове на директори. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на работна среща със Съвета на жените в бизнеса в България, съобщиха от пресцентъра на МТСП.



Той цитира данни от международно изследване, проведено от консултантската компания EY и Института за международна икономика "Питърсън" сред 22 000 компании в 91 държави.

Според данните на НСИ 30% от работодателите в България са жени, а при самостоятелно заетите делът на дамите е още по-голям – 36%.

Наблюденията на Евростат показват, че у нас коефициентът на заетост сред жените в трудоспособна възраст е 60,9%. По този показател страната ни изпреварва Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша, Румъния.

Министерството на труда и социалната политика насърчава участието на жените на пазара на труда. Около 60% от включените безработни лица в програми и насърчителни мерки, финансирани със средства от бюджета, са жени, подчерта Донев.

Той посочи, че през 2017 г. от държавния бюджет са осигурени 497 980 лв. за насърчаване на работодателите да наемат самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст.

Министър Донев запозна Съвета на жените в бизнес в България с възможностите за подкрепа на предприемачеството, които дава оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Той добави, че България е приела Закон за равнопоставеност на жените и мъжете.

Донев представи и приоритетите в актуализираната Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете и предвидените в нея мерки за засилване на участието на жените на пазара на труда и намаляване на разликите в заплащането между половете.
dnes.bg



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 03:50

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 03:50

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 03:00

Валери Божинов облича отново екипа на Етър
Дата: 20/04, 03:00

Премиерът и американският посланик обсъдиха 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
Дата: 20/04, 02:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия