МОН се среща с общините. Ще има ли по-добра лекарска помощ в училище? (обзор)


Дата: 26/02, 03:55

Просветното министерство изпраща психолози в 52-о основно училище в София, където стана трагичният инцидент с четвъртокласничка.



Детето почина в петък, а преди да се почувства зле, е било ритнато в корема от съученик. Все още се чака заключението на съдебно-медицинската експертиза, която ще посочи конкретната причина за смъртта на момичето.

До късно през нощта в сградата на 6-то РПУ в София беше разпитван съученикът на починалото момиче, който я е ударил, както и почти всички деца от класа, станали свидетели на сбиването. Обяснения са дали директорът на училището и учителката, която е водила занятията.
Тепърва ще се изяснява дали линейката, извикана в училището, е закъсняла.
Във вторник министърът на образованието и науката Николай Денков ще се срещне с ръководството на Националното сдружение на общините в България. Ще се търсят общи решения за подобряване на охраната и видеонаблюдението в училищата, както и за осигуряване на ефективна медицинска помощ на територията на учебните заведения.

Психолози от националната мобилна група към МОН започват работа в училището в понеделник сутринта, съобщиха от ведомството.

Те ще осигурят подкрепа на децата в групови и индивидуални разговори. На специална среща с педагогическия персонал експертите ще дадат насоки за наблюдаване и справяне с посттравматичния стрес сред учениците през следващите дни.

Психолозите са готови да окажат помощ на родителите на починалото момиче. При желание от страна на семейството те ще работят и с другото дете, замесено в инцидента преди смъртта на четвъртокласничката.

Освен психолози, в училището отиват и експерти на Регионалното управление на образованието в София град, които ще изяснят всички детайли по организацията и протичането на учебния ден във вчерашния петък.

При необходимост ще бъде разпоредена проверка на дейностите в 52-о ОУ по механизма за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище. Към темите на предварително планираните проверки на МОН в училищната мрежа през март т.г. ще се добави и изпълнението на този механизъм.

От министерството изразяват най-искрените си съболезнования към родителите и близките на починалото дете.

dnes.bg
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Президентът говорил с Гюров за БНБ и Еврозоната
Дата: 29/03, 17:38

Огнен ад на АМ "Тракия"! Пожарни от два града гасят тир! Движението е спряно и двете посоки
Дата: 29/03, 17:19

Заради смяната на часа в събота срещу неделя всички влакове с ново разписание
Дата: 29/03, 17:04

Майки водят синовете и дъщерите си за развод при адвокат
Дата: 29/03, 16:591 Коментар

Депутатите оправят казуса със служебните премиери на първо четене
Дата: 29/03, 16:47

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия