Експерт твърди: Жертвите на Чернобил ще достигнат 4 млн. души


Дата: 26/04, 16:40

Кадър тв Звезда

Общото число на жертвите от катастрофата Чернобил най-вероятно ще достигне до около 4 млн. души. Това коментира в едно от последните си интервюта екологът Алексей Яблоков преди до почине.

„Общо заболелите са около 200 000 човека. Това е според официалната статистика за мащабите на бедствието, предоставяна от световните организации по атомна енергетика и здравеопазване. Аз обаче не съм съгласен с тези данни. Смятам, че общото число на жертвите от Чернобил ще достигне до около 4 млн. души”, коментира Яблочков.

Точно преди 31 години, в нощта на 26 април 1986 г. в четръвтия блок на Чернобиската АЕЦ настъпил мощен взрив, в резултата на който реактора бил напълно разрушен, а в околната среда попаднало огромно количество радиоактивни вещества, многократно надвищаващи допустимите норми. Като основна причина за екокатастрофата бе посочена грешка в кострукцията на реактора и нарушения на правилата на неговата експлоатация.

Съгласно официалната статистика, през първите три месеца след взрива починалите хора били 31, но 31 години след авариата точното число на жертвите от катастрофата не е известно. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ценни вещи от "Титаник" на търг утре в Лондон
Дата: 26/04, 23:35

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 26/04, 23:30

Глобиха жена, псувала полицаи в Пловдив
Дата: 26/04, 23:13

Всеки пети у нас е под линията на бедност
Дата: 26/04, 22:52

Разград с богата културна програма през май: Великденски заек на Велики четвъртък, Чакърдъкова в Деня на буквите, а абитуриентите – по червена пътека
Дата: 26/04, 22:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия