Премиерът заговори за отлагане на превъоръжаването на авиацията


Дата: 25/05, 01:00

Изтребителите МиГ-29 и щурмовите Су-25 могат да летят още 11 години с ремонтирани у нас двигатели и така покупката на нови самолети за ВВС може да се отложи за сметка на превъоръжаване на сухопътните войски или флота. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, предава Бтв.

Във връзка със заложената от НАТО цел за 2% от БВП за отбрана, той посочи, че парите „трябва да се вземат от другаде”, а държавата има различни приоритети.

„До 2021 г. (срокът за вдигане на военните разходи – б.р.) има много време. Трябва внимателно и пестеливо точно военните да кажат къде да се сложат парите. Миналия петък Държавната консолидационна компания придоби (авиоремонтния завод) „Авионамс”. До 2028 г. миговете и сутата могат да летят с ремонтирани оригинални двигатели. Да видим дали най-правилно е веднага да се вземат самолети или да се погледнат Сухопътни войски, корабите…”, коментира Борисов.

Служебното правителство излезе в края на мандата си с анализ, според който най-добре е да бъдат купени модерните шведски изтребители „Грипен”, а не сочения за фаворит американски Ф-16, който обаче е по джоба на България само на старо.

Същевременно, купуването на самолети е само една от трите големи поръчки в сферата на отбраната за следващите години. Другите две са именно за 2 нови кораба и 250 бронирани машини за общо 1,5 млрд. лв.

В едно от първите си интервюта като военен министър Красимир Каракачанов заяви пред руската държавна информационна агенция ТАСС, че нашата страна трябва да си произвежда бойните плавателни съдове и бронетехниката сама.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 29/03, 03:10

На 29 март имен ден празнуват всички, които носят името Марко
Дата: 29/03, 03:00

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 02:40

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 02:40

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 29/03, 02:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия